Kako je Škoda 1935. zamišljala automobil budućnost (FOTO)

Kako je Škoda 1935. zamišljala automobil budućnost (FOTO)

Protoip Škoda 935 Dynamic izazvao je pravu senzaciju na svojoj svetskoj premijeri na Sajmu automobila u Pragu 1935. godine. Njegove estetske, aerodinamički optimizovane konture privukle su pažnju javnosti, kao i neobične tehničke karakteristike vozila.

Nakon što je bio podvrgnut opsežnoj restauraciji, kupe je sada jedan od najzanimljivijih u postavci Škoda muzeja u sedištu kompanije u gradu Mlada Boleslav.

Škoda 935 Dynamic ostavlja utisak futurističkog, elegantnog i brzog automobila, čak i danas, a možemo samo da zamislimo kako je izgledala sajamskoj publici u Pragu pre 85 godina.

Kako je Škoda 1935. zamišljala automobil budućnost (FOTO)
Foto: Škoda promo

Dizajneri Škode su u ovom jedinstvenom automobilu kombinovali tehnički napredna i nekonvencionalna rešenja.

Na primer, prilikom oblikovanja spektakularnog pojednostavljenog tela primenili su najnovija saznanja iz nauke, što je trend koji je u to vreme počeo postupno uticati na dizajn automobila.

Zahvaljujući svojoj sofisticiranoj aerodinamici, prototip je postigao izuzetno nizak koeficijent otpora vazduha od 0,37.

Stručnost koju su inženjeri stekli na ovom polju sa vozilom 935 Dynamic, primenjena je u dizajnu serijskih modela koji su usledili, kao što su Škoda Popular Monte Carlo iz 1936. godine i verzija modela Škoda Rapid 1500 OHV predstavljena 1939. godine.

Kako je Škoda 1935. zamišljala automobil budućnost (FOTO)
Foto: Škoda promo

Međutim, postoji još jedan razlog zbog koga Škoda 935 Dynamic i danas izaziva divljenje ljubitelja tehnologije – vodeno hlađeni četvorocilindarski motor zapremine dva litra ima cilindre u “bokser” konfuguraciji i montiran je ispred zadnje osovine, kao centralno postavljeni motor.

Na taj način dizajneri su spustili težište vozila, što je pozitivno uticalo na vozačke performanse. Motor ima snagu od 55 KS (40 kW), a automobil može da razvije 130 kmh.

Još jedna inovativna karakteristika je elektromagnetski četvorostepeni menjač francuskog proizvođača Cotal, koji omogućava poluautomatsku promenu brzina.

Zanimljiva je i istorija ovog prototipa. Škoda je 935 Dynamic prodala kao polovni automobil privatnom kupcu 1939. godine, a otkupila ga je od istog 1960-ih. Tada je češki proizvođač započeo formiranje svoje kolekcije istorijskih vozila.

Pre tri godine muzejska radionica dovršila je detaljnu restauraciju ovog jedinstvenog vozila, koje od tada spada među najzanimljivije eksponate Muzeja Škode u Mladoj Boleslavi.

B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
3 godine pre

Фабрика Шкода је по лиценци Хиспано-Суиза производила луксузне аутомобиле по жељи купаца, тако да ни један ауто није био исти кад се заврши процес производње.