Kinesko vozilo na Marsu našlo znake nedavnog postojanja vode u peščanim dinama

Izvor:
Beta-AP, Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS via AP

Kinesko vozilo koje istražuje površinu Marsa otkrilo je da je na toj crvenoj planeti bilo više vode nego što se misli i da je isparila skorije nego što se smatra.

Ovo otkriće znači da u toplijim delovima Marsa postoje potencionalno plodna područja gde bi uslovi mogli biti pogodni za život, ali je potrebno više istraživanja.

Pre no što je kinesko vozilo “Zurong” ušlo u hibernaciju, istraživalo je peščane dine koje su bogate solju, a imaju pukotine.

Istraživači navode da su pukotine na dinama nastale zbog rose ili snega koji se na njima otopio pre nekoliko stotina hiljada godina.

Proučavanje strukture i hemijskog sastava ovih dina može pružiti uvid u “moguće aktivnosti vode” tokom tog perioda, napisao je tim iz Pekinga u studiji objavljenoj u časopisu Sajns Advansis (Science Advances).

“Mislimo da bi to mogla biti mala količina… ne više od sloja vode na površini”, rekao je koautor Sjaoguang Ćin iz Instituta za geologiju i geofiziku.

Foto: (NASA/J. Bell – Cornell U./M. Wolff – SSI via AP, File)

Vozilo nije direktno otkrilo vodu u obliku inja ili leda. Ali, Ćin je rekao da kompjuterske simulacije i podaci drugih svemirskih letelica koje su stigle do Marsa, pokazuju da bi čak i danas, u određeno doba godine, uslovi mogli biti pogodni za pojavu vode.

Jutarnje inje na Marsu primećeno je još u misijama NASA-e “Viking” 1970-ih godina, ali se smatralo da se ta lagana “prašina” jutarnjeg inja javlja samo na nekim mestima pod određenim uslovima.

Rover je sada pružio “dokaze da se ovaj proces na Marsu može dešavati na više mesta nego što je ranije identifikovano”, rekla je Meri Burk sa Triniti koledža u Dablinu, stručnjakinja za geologiju Marsa.

Lansiran 2020. godine, Zurong sa šest točkova, nazvan po bogu vatre u kineskoj mitologiji, stigao je na Mars 2021. gde je proveo godinu dana pre no što je maja prošle godine otišao u hibernaciju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare