Koliko konjskih snaga ima jedan konj? (video)

Iako zvuči kao pitanje sa očitim odgovorom, stvar je malo kompleksnija.

Image by B Hocus Pocus from Pixabay

A odgovor na to pitanje pokušao je da pronađe tim iza Jutjub kanala Donut Media.

Krenuli su od same definicije konjske snage prema kojoj je ona snaga potrebna da se masa od 75 kilograma podigne (delujući silom od 75 kiloponda) na visinu od jednog metra u vremenu od jedne sekunde.

Autori videa idu dalje u prošlost i pronalaze prvu definiciju krajem 18. veka kad je Džejms Vat došao na ideju da svoju parnu mašinu uporedi sa snagom konja. On je izračunao da konj može da podigne 250 kg tereta na visinu od jedne stope (0,3 metra) u jednoj sekundi.

Donut media je zbog toga došao na ideju da konja dovede na valjke gde se testiraju automobili. Naravno, radi se o vrlo kompleksnom poslu i na kraju su angažovali kompaniju “Motivo”, koja je osmislila način na koji će se pravolinijsko kretanje konja prebaciti u kružno kretanje potrebno na valjcima.

U ovom zabavnom, ali poučnom videu autori su otkrili koliko “konjskih snaga” može da da čovek, a ma kraju saznajemo koliko “konjskih snaga” daje i jedan konj.

Rezultat bi vas mogao iznenaditi, jer kaže da je u pitanju 5,7 KS. Osetno više nego što je to procenio slavni pronalazač.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare