„Lesi se vratila kući“: Izgubljeni pas preživeo epsko putovanje preko zaleđenog mora (VIDEO)

Izvor:
Sputnjik, RTS, Foto: Twitter

Nanuk, jednogodišnji australijski ovčar koji se izgubio tokom porodičnog putovanja, prešao je 241 kilometar preko leda Beringovog mora, preživeo ujed foke ili polarnog medveda i na kraju bezbedno stigao u svoj dom na Aljasci.

Mendi Ivorigan, Nanukova vlasnica koja živi u Gambelu na Aljasci, i njena porodica prošlog meseca bili su u poseti u Savungu, gradu na ostrvu Svetog Lorensa u Beringovom moreuzu, kada je Nanuk nestao zajedno s njihovim drugim psom, Starlajtom, izvestio je „Enkoridž dejli njuz“, preneo je „Gardijan“.

Polarna noć je prošla nekoliko nedelja kasnije, ali Nanuku, što na jeziku sibirskog naroda Jupik znači polarni medved, nije bilo ni traga.

Nekih mesec dana pošto je Nanuk nestao, u Velsu, gradu 241 kilometar severoistočno od Savunge, na zapadnoj obali Aljaske, ljudi su na društvene mreže počeli da postavljaju slike psa u pokušaju da pronađu njegove vlasnike.

„Tata mi je poslao poruku i rekao: ‘Postoji pas koji liči na Nanuka u Velsu’“, navodi Mendi Ivorigan.

Ponovo je aktivirala svoj nalog na Fejsbuku* da proveri da li se možda radi o njenom izgubljenom psu. Bila je šokirana kada je shvatila da je to njen Nanuk i pitala se otkud se on našao u Velsu.

Šta je sve Nanuk doživeo na svom putovanju, zauvek će ostati misterija. Mendi veruje da ga je odnela santa leda dok je jurio neki plen.

„Prilično sam sigurna da je pojeo ostatke foke ili da je uhvatio foku. Verovatno i ptice. On jede našu domaću hranu. Veoma je pametan.“

Kako bi vratila psa kući u Gambel, Mendi je angažovala i brod i regionalnog avio-prevoznika koji je na čarter-letu prevozio sportiste sa olimpijskog turnira domorodačkog stanovništva u Beringovom moreuzu.

Pročitajte još  Kad te zlatni retriver uparkira, nema greške: „Još malo, još malo, stop!“(VIDEO)

Osim natečene noge, sa velikim tragovima ugriza od neidentifikovane životinje, Nanuk je bio prilično dobrog zdravlja, preneo je RTS.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare