Mont Everest više nije visok 8.848 metara

Mont Everest više nije visok 8.848 metara

Najviša svetska planina Mont Everest je 86 centimetara viši od dosadašnjeg zvaničnog podatka, objavili su zajedno Kina i Nepal.

Krov sveta sada je na visini od 8.848,86 metara, pišu agencije dpa i STA.

Do sada je zvanične visina Everesta iznosila 8.848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat merenja indijskih naučnika pedesetih godina prošlog veka.

Revidiranu visinu snežnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri spoljnih poslova Vang Ji i Pradip Kumar Giavali posle istraživanja obe zemlje, penosi Index.hr.

Nepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine i kineska, koja je bila ove, novu su visinu izmerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sistemom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su poneli sa sobom.

Bio je to prvi put da naučnici visinu vrha mere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

Nepalu je ovo merenje bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja do sada oslanjala na merenja stručnjaka iz inostranstva.

Kristijan Gerlah iz bavarske akademije nauka, stručnjak za geodeziju i lednike, rekao je nemačkoj agenciji DPA da se visina nije promenila zbog novih metoda merenja nego je zaista drugačija, što može biti posledica pomeranja tektonskih ploča ili topljenja snega.

Izvor: Nova S/ Autor: Ivana Stojanov/ Foto: Pixabay/ Eknbg

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare