Najslavniji majstor borilačkih veština – 50 godina od smrti Brusa Lija

Izvor:

Obožavaoci legende borilačkih veština Brusa Lija okupili su se ove sedmice u Hong Kongu kako bi obeležili smrt svog idola koji je preminuo pre pola veka, prisećajući se njegovog nasleđa i njegove životne filozofije o upornosti.

Li, koji je rođen u San Francisku, ali je odrastao u azijskom finansijskom centru, bio je poznat po svom talentu za borilačke veštine i borbi protiv rasističkih prikaza Azijata na velikim i malim ekranima 1960-ih i 70-ih godina.

Umro je u 32. godini od alergijske reakcije na lekove protiv boli. Njegove kung fu veštine, koje je pokazivao u filmovima, pomogle su mu da postane svetski poznat, ali i da populariše borbene veštine.

U Hong Kongu su organizovane izložbe o njegovom životu i karijeri. Položeno je i cveće na njegovu statuu u Aveniji zvezda, turističkoj atrakciji po uzoru na Holivudsku stazu slavnih u luci Viktorija.

Image by Tünde from Pixabay

Državni mauzej organizovao je kamp za učenike da uče o Lijevom nasleđu, a upriličena je i projekcija njegovih filmova.

Kada je imao pet godina Brus počinje da se pojavljuje u dečjim ulogama u manjim filmovima, uključujući „The Birth of Mankind“ (1946.) i „Fu gui fu yun“ (1948.). Sa 12 godina Brus je počeo da pohađa La Salle College, a prekretnica u njegovom životu biće jedan nemili događaj.

Na ulicama Hong Konga pretukla ga je ulična banda i tada je odlučio da počne intenzivno da trenira borilačke veštine.

Image by tee2tee from Pixabay

Pet godina podučavao ga je Sifu Yip Mana, učitelj wing chun kung fua, i to je bio jedini formalni trening borilačkih veština koje je Li ikad pohađao. Bio je toliko talentovan za sve telesne veštine da je čak i u Hong Kongu osvojio veliko takmičenje u plesu cha-cha-cha s 18 godina.

Pročitajte još  Na današnji dan je rođen srpski kralj Milan Obrenović

Iza sebe je ostavio veliki broj filmova među kojima su „The Big Boss“ i „Fist of Fury“. Njegov poslednji film „Enter the Dragon“, objavljen je šest dana nakon njegove smrti i postao je njegov najpopularniji film.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare