NASA-in rover prvi put vozio površinom Marsa

NASA-in rover prvi put vozio površinom Marsa

NASA-in rover Perseverance prvi put se kretao po površini Marsa. Kako se vidi na objavljenim fotografijama, robot težak tonu je prešao kratku udaljenost te se okrenuo u krug. Perseverance je sleteo u neistraženo područje – krater Jezero, nazvan po selu u BiH, a neke kotline koje vode do tog kratera nazvane su po rekama Savi, Neretvi, Plivi i Uni.

Plan američke agencije je da Perseverance u roku od dve godine pređe udaljenost od 15 kilometara.

Ključni cilj misije Perseverancea na Marsu su astrobiološka istraživanja koja uključuju potragu za znakovima drevnog mikrobnog života. Rover će analizirati geologiju planeta i prošlu klimu i utrti put ljudskom istraživanju Crvene planete i biti prva misija koja će prikupiti i sačuvati uzorke stena n Marsu i regolita.

Perseverance je sleteo u neistraženo područje – krater Jezero, nazvan po selu u BiH. Neke udoline koje vode do tog kratera nazvane su po rekama Savi, Neretvi, Plivi i Uni.

Krater Jezero jedno je od najboljih mesta za istraživanje drevnog života jer je pre nekih 3.9 milijardi godina verovatno bio ispunjen vodom. Dosadašnje analize pokazale su da su naslage u krateru bogate mineralima koji nastaju u prisutnosti vode, što znači da je onde nekada mogao postojati i život. U sličnim sedimentima na Zemlji obično nalazimo fosile.

Naredne misije, koje NASA trenutno razmatra u saradnji s Evropskom svemirskom agencijom (ESA), trebale bi na Mars da pošalju svemirske letelice koje bi uzorke, što će ih prikupiti Perseverance, vratile na Zemlju radi precizne analize.

Misija Perseverance Mars 2020 deo je NASA-inog pristupa istraživanju Marsa preko baze na Mesecu. Uključuje misije Artemide na Mesec koje bi trebale pomoći u pripremi za ljudsko istraživanje Crvene planete.

Nova.rs/ Autor: Branka Vujnović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare