Ne klikćite na sledeće oglase, mogu da sadrže zlonamerni softver

Zlonameran softver, koji se naziva i malver, danas može da potekne s bilo kog mesta. Možda niste znali, ali samo pregledanje Word dokumenta ume da bude zarazno za vaš uređaj. Stoga, važno je da znate kako da ga zaštitite.

Komando piše da sajber prevaranti skrivaju zlonamerni softver u Google oglasima koji promoviše popularni softver. Oni kupuju oglase pa se njihove zlonamerne veze pojavljuju na vrhu vaših rezultata pretraživanja na Google-u.

Kompanija za kibernetičku sigurnost Secureworks pronašla je zlonamerni softver Bumblebee u oglasima koji promovišu aplikacije koje se obično nalaze na poslovnim mrežama kao što su: ZoomCisco AnyConnectChatGPT i Citrix Workspace. Malver se ušunja u računare korisnika kada započnu preuzimanje.

Nakon što zlonamerni softver dospe u uređaj, napadači ga koriste kako bi iskoristili pristup drugim uređajima na mreži. Nakon toga postavljaju alate za skeniranje mreža, krađu akreditiva zaposlenih i izbacivanje poverljivih podataka kompanije.

Komando navodi da prevaranti skrivaju zlonamerni softver u mnogim oglasima, a YouTubeFacebookAmazonTarget i Walmart samo su neka velika imena koja napadači koriste kako bi vas naveli da kliknete na njihove zlonamerne veze.

Pazite na šta klikćete

Kriminalnci se služe raznim trikovima kako bi njihovi zlonamerni oglasi bili pri vrhu Google rezultata pretraživanja. Ako kliknete na njih, mogli biste da osvanete na lažnoj veb stranici.

Komando je naveo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da se zaštitite i da sigurno pretražujete internet.

Nemojte da klikćete na sponzorisane veze ili oglašavanje kada tražite nešto putem Google-a. Umesto toga, upišite naziv veb adrese u pretrazi kako biste znali da idete na zvaničnu stranicu. To je puno sigurnija opcija.

Pročitajte još  Novinsko oglašavanje u predratnoj Srbiji: "Sprema za udavače", "Šik-Parizien", "Raj – sapun od kokošijih jaja", "Rumpleks – za svako korito i šafolj. Pere! Cedi! Rolja!"...

Ako niste sigurni u vezu, zadržite pokazivač iznad veze da biste dobili pregled odredišta.

Ako vidite poruku s veb stranice koja tvrdi da imate virus, najverovatnije se radi o prevari. Nemojte zvati navedeni broj niti kliktati bilo šta na stranici. Odmah zatvorite i izbegavajte ponovno posećivanje te stranice.

I na kraju, ključno je da imate pouzdani antivirus program koji redovno treba da ažuriraju i koriste na svim svojim uređajima.

Izvor: n1info.hr

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare