Nekoliko saveta kako da uštedite gorivo u vožnji

Izvor:

Nemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi sertifikatima i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih saveta o štedljivoj vožnji.

Kako biste uštedeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Takođe, mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od prenosnih odnosa u menjaču te vrsti motora (turbodizel, turbobenzinski…) možda čak i u petoj, piše HAK Revija.

Potrošnja goriva pada za čak 50 odsto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali s ručnim menjačima vi ćete morati da izaberete.

Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, skinite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka stiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.

Na autoputu nemojte voziti brže od 130 km/h. Neretko je zbog prirode saobraćaja, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litre. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.

Na kraju, 0.2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset odsto.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare