Otkrijte šta sve Google zna o vama: Verovatno vam se neće svideti

Otkrijte šta sve Google zna o vama: Verovatno vam se neće svideti

Postoji lako dostupna internet-stranica na kojoj možete da vidite šta sve Google zna o vama.

Naime, kada koristite usluge kompanije Google – dakle ne samo pretraživač već i druge stvari, kao što je, na primer, Gmail – kompanija prikuplja informacije o vama, kako bi vam dali što tačnije i što relevantnije oglase za razne proizvode.

Ipak, te iste informacije mogu videti i korisnici, pa ako želite, možete da isključite praćenja po stavkama.

Tako je Triš Kabob, korisnik TikToka, objavio video-snimak u kom predstavlja ovu stranicu na kojoj možete videti sve te informacije, komentarišući kako “misli da niko ne shvata koliko je, zapravo, Google invazivan”.

Kao što možete da vidite ukoliko ste kliknuli na predloženi link, neke stvari i nisu baš toliko tačne, poput arderobe koja se ne odnosi samo na vas već na ko zna koliko ljudi, prenosi Independent.

Neki drugi podaci, i to oni lični, zastrašujuće su dobro obrađeni. Posebno je vredno obratiti pažnju na specifične demografske činjenice – kao što su nivo obrazovanja, pol, zanimanje i starost – sve to Google uglavnom pogađa o vama “kao od šale”.

Većina velikih internet kompanija ima neku verziju ovakvog pregleda podataka koje su prikupili o vama i koje prodaju oglašivačima.

Na primer, na Facebooku možete da odete na stranicu “Your Information” i pronađete “ads and businesses”, gde ćete moći da vidite ne samo ono što Facebook misli da vas zanima, već i preduzeća kojima je davao vaše podatke ili čak dao broj telefona.

Izvor: B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare