Čuveni vučjak sa činom majora, Lister, zalajao je poslednji put na današnji dan 1999. godine.

Izvor:
Politički.rs, Foto: Twitter

U moru herojskih priča i ličnih tragedija koje je doživljavalo više od stotinu vojnika tokom dvomesečnog pakla na Košarama, jedna je ostala u zapećku, to je priča o jednom psu i to psu sa činom majora.

Čuveni vučjak sa činom majora, Lister, zalajao je poslednji put na današnji dan 1999. godine.

– Lister je pas koji je svojim zavijanjem zauvek ostavio pečat prijateljstva i saborništva među vojnicima sa kojima je delio duge vojničke dane u rovovima. On je vučjak sa Košara koji se borio na strani Srbije do poslednjeg daha. U službu Otadžbine je stupio 1995. godine. Čin majora je dobio zbog izuzetno dobro izvršenih zadataka, otkrivanja i zaplene naoružanja i nekoliko ubistava albanskih ekstremista u ratnim okolnostima i ilegalaca u mirnodopskim uslovima. Neobično je da bi se, kada god prođe kraj mesta gde je zadavio teroristu, uznemirio, režao i zalajao bi par puta – navodi profil Otačastvo.

– Lister je bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost. Bio je omiljen među vojskom i vrlo prepoznatljiv po tome da ne voli druge pse. Ali je neobično voleo ljude, pre svega vojnike.
Tokom ratnog stanja, nikada nije bio uplašen uprkos artiljeriji i aviobombama. Dostojanstveno je držao položaj. Na komandu “čuvaj”, čoveku koga je čuvao niko nije smeo da priđe – stoji u opisu fotografije.

Vučjak Lister je poslednji put zacvileo na Vaskrs 11. aprila 1999. godine.

Do poslednjeg trenutka je ostao odan kerovođi vodniku Vasojeviću “Jaguaru”. Ubijeni su zajedno na Opljazu, kod Musine Kuće, pod neprijateljskim rafalom sa još trojicom saboraca, Predragom Bogosavljevićem, Milenkom Božićem i Darkom Bjelobrkom. Kada ih je pokosio rafal, drugo odeljenje je čulo Listerovo zavijanje. Sledeći rafal ga je zauvek utišao.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Отачаство 🇷🇸 (@otacastvo)

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare