Zelena kometa sutra prolazi najbliže Zemlji: „Prvi put, poslednji put i nikada više“

Izvor:
Danas, Foto: Printscreen Facebook/ Hrvatski astronomski savez

Kometa C/2002 E3 (ZTF) sutra će biti najbliža Zemlji, a zanimljivo je to što se ona nikada više neće vratiti, navodi Hrvatski astronomski savez.

„Kometa C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodična kometa koja je došla sa same ivice Sunčevog sistema, odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ju je opservatorija Transient Faciliti Zvicki u martu 2022. godine“, navodi Savez, prenosi Index.hr.

„Kometa je izuzetno zelene boje zbog svog hemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svetlošću. Najbliže Zemlji biće 1. februara na nekih 42 miliona kilometara, a već je poslednjih dana vidljiva je golim okom sa mesta sa visokokvalitetnim tamnim nebom bez svetlosnog zagađenja“, kažu u Hrvatskom astronomskom savezu.

„Može se videti i iz urbanih sredina pomoću manjeg dvogleda, a kroz dvogled posmatrač će moći da ga vidi kao bledu mutnu tačku, okruglu izmaglicu“, dodaju.

„Prolazak komete ZTF (C/2022 E3), za koju se spektakularno kaže da je ovde prvi put u 50.000 godina, najverovatnije će biti, kako mi kažemo, ‘prvi put, poslednji put i nikada više’“, napominje se.

Naime, zbog svoje parabolične putanje, ova kometa, nakon što obiđe Sunce, verovatno se neće vratiti kod nas, već će najverovatnije izleteti iz Sunčevog sistema u međuzvezdani prostor.

„Ova činjenica znači jedinstvenu priliku da pogledate nešto što možete videti samo jednom u životu i što verovatno posle vas niko više neće videti“, kažu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare