DROGA ZA SILOVANJE STIGLA U SRBIJU! 10 godina je nije bilo kod nas. ZNA SE RECEPT! Veća doza može i da ubije!

Izvor:

Droga koja “briše” pamćenje, GHB, može da se nađe i u Srbiji, a žene kojima se sipa u piće gube pamćenje, ne znaju za sebe i prepuštaju se zlostavljaču

GHB, droga koja “briše” pamćenje i može da se koristiti za silovanje, koja se nedavno pojavila u Hrvatskoj, može se naći i u Srbiji!

Prema rečima direktora vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milana Pekića ova droga pojavila se prvi put u Srbiji pre 10 godina, ali je uspela da se suzbije njena prodaja i zloupotreba. Ipak, sada se u našoj zemlji ponovo može nabaviti. Kako je on naveo za Kurir, pojavljivali su se do sada sporadični slučajevi unosa u zemlju, a najčešće su je donosili stranci, mahom turisti, ali i posetioci festivala

– Što se tiče droge GHB, pa i drugih, ona se prodaju na takozvanom “dark vebu”, što je izuzetno teško kontrolisati. Tamo se, osim drogama, trguje i oružjem, pa i ljudima – rekao je on za Kurir.

Svetlana Vučetić Arsić, rukovodilac dnevne detoksikacione bolnice Drajzerova kaže da je GHB droga bez mirisa i ukusa, i da se ne može detektovati tokom konzumacije, pa žena ne zna ni šta uzima.

– Dejstvo ove droge počinje posle pola sata. Osoba oseti mišićnu slabost, umor, nesanicu, ne znaju za sebe i to stanje može da traje osam do 12 sati. Karakteristično je to što žrtve posle ne mogu da rekonstruišu događaje koji su prethodili, ne mogu da opišu počinioca, a potom izaziva i noćne more. Žrtva se budi bez posledica, ako popiju manju dozu. Ukoliko se popije veća doza, može doći do poremećaja disanja, kome, pa i smrti! – rekla je naša sagovornica objasnivši da nije reč o drogi koja se može praviti u kućnoj radinosti, već da je i to jedan od lekova za nesanicu koji je registrovan u velikom broju evropskih zemalja.

Osoba koja posumnja da je drogirana, može detektovati to i danima kasnije. – Ovakve droge ostaju u organizmu između pet i osam dana, a nekada i duže, a detektuju se putem urina – rekla je ona objasnivši da su posledice ove droge tako snažne jer je sam lek čak osam puta jači od na primer bensedina.

One se mogu, kako objašnjava naša sagovornica, praviti i u ilegalnim laboratorijama, jer je receptura već dobro poznata.

Predrag Vasić, dipl. pravnik kriminalista mišljenja je da je neko namerno pustio recept, i da je problem savremenog doba što je sve lako dostupno.

– Ljudima je danas sve dostupno na tacni – od prostitucije, droge, oružja, svega. Čovek ne mora da bude haker niti genije da bi došao do nečega što je nelegalno, jer je sada onlajn sve veoma lako dostupno – rekao je on iako droga poput GHB-a briše memoriju, ne može da obriše traumu. – Važno je govoriti o prevenciji. Bitno je i u klubu biti u poznatom društvu, konzumirati piće iz zatvorenih ambalaža, ne prihvatati piće od svakoga. Inače se krađe, sipanja u pića i slične prevare dešavaju u gužvama, pa je bitno na piće motriti – rekao je on.

Suzana Trajković

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare