Gugl zna gde ste čak i kad isključite opciju za praćenje: Državni tužilac Arizone podneo tužbu

„Gugl“ je prikupljao podatke o korisnicima čak i kada oni isključe opcije za praćenje lokacije, a zvaničnici i inženjeri te kompanije znali su da je korisnicima mobilnih telefona namerno otežano da zadrže privatnim podatke o svojoj lokaciji, navodi se u tužbi koju je podneo državni tužilac Arizone.

To je otkriveno u novim dokumentima koji su priloženi uz tužbu, objavio je „Biznis insajder“.

„Gugl“ je, prema navodima tužbe, namerno pokušao da sakrije opcije podešavanje privatnosti, a čak i kada su neke bile isključene, beležio je lokaciju korisnika. Takođe, iz „Gugla“ su izvršili pritisak na kompaniju „El-dži“, ali i na druge proizvođače telefona, da sakriju lako dostupne opcije za isključivanje praćenja lokacije.

Džek Mencel, bivši potpredsednik kompanije zadužen za „Gugl mape“, posvedočio je da je jedini način da „Gugl“ ne sazna lokaciju kuće i posla korisnika bio taj da korisnik namerno unese drugu lokaciju od one na kojoj živi i radi i tako zavara „Gugl“.

Prema ovim dokumentima, Džen Čaj, menadžer „Gugla“ zadužen za lokacije, nije znao kakav je međusoban odnos kompleksnih podešavanja privatnosti te kompanije.

Ni „Gugl“ ni „El-dži“ nisu odgovorili „Biznis insajderu“ na pitanja o ovoj temi.

Državni tužilac Arizone podneo je prošle godine tužbu protiv „Gugla“, tvrdeći da je ta kompanija prikupljala podatke o lokaciji korisnika čak i kada su oni odbili da je podele.

Postupajući sudija naložio je da se ova dokumenta objave na zahtev dve kompanije, „Didžital kontent nekst“ i „Njuz medija alajans“, koje su tvrdile da je u javnom interesu da se sazna kako „Gugl“ koristi svoje pravne resurse da bi sprečio nadzor nad svojim mehanizmima za prikupljanje podataka.

„Gugl“ koristi nekoliko različitih kanala da bi prikupio podatke o lokaciji korisnika, navodi se u dokumentima, uključujući vaj-faj, čak i aplikacije trećih strana koje nisu povezane sa „Guglom“, primoravajući korisnike da dele svoje podatke kako bi im aplikacije radile, a u nekim slučajevima kako bi uopšte mogli da se priključe na vaj-faj.

„Ne postoji način da nekoj aplikaciji date podatke o svojoj lokaciji, a da je „Gugl“ ne sazna“, rekao je jedan od zaposlenih u „Guglu“, čije se reči citiraju u dokumentima.

Kada je „Gugl“ testirao verziju Android operativnog sistema koja je olakšala pristup podešavanjima privatnosti, to je viđeno kao „problem“ u „Guglu“, navodi se u dokumentima. Kako bi rešio taj „problem“, „Gugl“ je ta podešavanja sakrio tako da ih je teško naći.

„Gugl“ je pokušao da ubedi proizvođače pametnih telefona da sakriju podešavanja lokacije „kroz aktivno pogrešno prikazivanje i/ili kroz potiskivanje i izostavljanje činjenica“ i kroz podatke da korisnici koriste te postavke „kako bi zadovoljili zabrinutost proizvođača za privatnost“, navodi se u tužbi.

Sputnjik

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare