Kako poboljšati emocionalnu inteligenciju?

Izvor:
Vesti online, Sputnjik, Foto: Pixabay

Ovladavanje svojom emocionalnom inteligencijom, kako bi postali delotvornije ljudsko biće se ne dešava preko noći. Potrebna je praksa. Ovo su pet načina koja mogu da predstavljaju dobar osnov za taj proces.

Budite radoznali

Ne samo da je radoznalost ključna za proces učenja, već je i odlična za celokupno zadovoljstvo životom, smatraju naučnici. Nekoliko istraživačkih studija sugeriše, da radoznali ljudi imaju bolje odnose, bolje se povezuju i više uživaju u druženju. U stvari, druge ljude je lakše privući i osećaju se društveno bliži osobama, koje pokazuju radoznalost.

Učite iz svojih grešaka

Naviknite se na pokušaje i greške. Dok eksperimentišete, ne uspevate, pokušavate ponovo i učite iz svojih grešaka, prihvatite da je sve to deo procesa rasta, bez ikakvog stida.
Moramo redefinisati neuspehe i pravljenje grešaka kroz nove objektive i gledati na to, kao na ključni deo učenja novog načina života.

Rešite svoje slabe tačke

Podići svoju emocionalnu inteligenciju, znači priznati svoje slabe tačke. Možda ih niste svesni, zato budite dovoljno hrabri da smatrate da je istina ono što vam drugi govore.
Gledajte na ovo kao na priliku, da se pozabavite svime što vas sputava. Sada možete učiniti nešto u vezi sa onim što drugi govore da je problem. Ohrabrite se u saznanju da je to za vaše dobro. To će vas učiniti boljom osobom u službi drugima.

Držite jezik za zubima u napetom trenutku

Dobar pokazatelj nekoga sa visokim inteligencijom je posmatranje njegovog ponašanja u sukobu.

Kada se desi neprijatna situacija i dođete u iskušenje da napadnete, najbolji način akcije u žaru svađe može biti da držanje jezika za zubima. Ovo zahteva oštru samosvest i samokontrolu. Ovakav pristup ne znači da potiskujete svoje emocije, kada vam se učini nepravda. Ali to će pomoći da ispitate svoje emocije u bilo kojoj situaciji, kako bi razumeli šta osećate i zašto, pre nego što verbalno napadnete drugu stranu. Ovo je ključno za razumevanje, kako reagovati na odgovarajući način, a ne impulsivno, prenosi portal Zadovoljna.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare