Koliko kafe je previše: U kom slučaju treba smanjiti dozu

Za mnoge od nas dan je nezamisliv bez šoljice kafe, posebno one omiljene jutarnje, koja predstavlja pravi početak dana. Ali, s obzirom na to da nakon nje često usledi još jedna, a onda još pokoja, postavlja se pitanje – koliko kafe je previše?

Kofein, supstanca iz porodice alkaloida koja se nalazi u kafi, jedan je od najstarijih stimulansa za ljudsku populaciju. Kad se razmatra pitanje koliko šoljica kafe možemo popiti tokom dana, pažnja se prvenstveno usmerava na efekte kofeina na krvni pritisak i srčani ritam zbog njegovog uticaja na srce i cirkulaciju, piše tportal.

“Ako ste zdravi, obično je prihvatljivo popiti četiri, pet šoljica kafe dnevno raspoređenih tokom dana, ali je važno napomenuti da svako ima različitu toleranciju na kofein. Kafa može uticati na krvni pritisak, blag porast od 10-20 mmHg kratko vreme nakon ispijanja šoljice kafe je normalan. Kod pojedinaca koji redovno konzumiraju kafu, ovaj efekat podizanja krvnog pritiska nestaje nakon otprilike dve nedelje. Čak i osobe koje imaju visok krvni pritisak mogu konzumirati kafu”, kaže dr Kristijan Engelbert.

Osim toga, čak tri opsežna istraživanja dokazala su da kod zdravih osoba kafa ima pozitivan učinak na rad srca.

Ipak, lekar ističe da bi trebalo smanjiti količinu ako zapazite neki od sledećih simptoma:

– srčana aritmija
– znojenje
– glavobolja

– bol u želucu
– nemir
– tahikardija

“Do 200 mg kofeina u jednoj dozi ne stvara zdravstvene probleme. Uopšteno, ako ste dobrog zdravlja, tolerisana dnevna doza kofeina je 300-400 mg”, kaže dr Engelbert.

Lekar savetuje i da je dobro popiti čašu vode nakon kafe jer ona ublažava njen uticaj na želudac i drži nas hidriranima.

Pročitajte još  Od oktobra skuplja kafa – pakovanje od 200g koštaće i do 300 dinara
Image by Besno Pile from Pixabay

Evo koliko je kofeina u pojedinačnoj kafi:

espresso (šoljica): 50/80 mg
kafa s mlekom (šoljica): 100/120 mg
američka kafa (velika šolja): 100/120 mg
cappuccino iz bara (srednja šolja): 70/80 mg (ali prosečni cappuccino iz nekih velikih lanaca može sadržati 200 do 350 mg)

Kada je reč o odgovoru na pitanje koliko šoljica kafe u danu je previše, ključ je u praćenju sopstvenog tela. Ako primećujete neki od nepoželjnih simptoma, poput ubrzanog lupanja srca, problema s probavom ili osećaja nemira, razmislite o smanjenju dnevne doze kofeina.

Ali, ako vam trenutna količina kafe koju unosite na dnevnoj bazi ne stvara poteškoće, a posebno ako se uz to hranite uravnoteženo i redovno vežbate, dr Engelbert tvrdi da nema razloga da vas to zabrinjava ili da se odričete svog omiljenog napitka.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare