Naučnici otkrili kontinent za kojim se tragalo 375 godina

Izvor:
Danas, Zelandija, fotografija: Crystal Eye Studio on Shutterstock

Geolozi su otkrili kontinent koji se gotovo 375 godina skrivao pred očima. Istorijski gledano, bilo je nagađanja o tome da li postoji kontinent poznat kao Zealandia ili Te Riu-a-Māui na jeziku Maora, piše indy100.com.

Kako prenosi TN News, Zelandija je velika 1.89 miliona kvadratnih milja. Bio je deo superkontinenta zvanog Gondvana, koji je uključivao većinu zapadnog Antarktika i istočne Australije, pre više od 500 miliona godina.

Prvi put je rečeno da ga je 1642. otkrio holandski poslovni čovek i moreplovac Abel Tasman, koji je očajnički želeo da otkrije „Veliki južni kontinent“.

Uprkos tome što nije uspeo da pronađe novu zemlju, upoznao je lokalne Maore, koji su u početku bili nezadovoljni njegovim dolaskom. Međutim, nastavili su da pružaju dragocene informacije o okolnom zemljištu, uključujući postojanje velike kopnene mase na istoku.

Tek 2017. godine geolozi su otkrili da se kontinent čitavo vreme bio u vidokrugu.

Zelandija, fotografija: Crystal Eye Studio on Shutterstock

Naučnici su se složili oko postojanja Zelandije, koja je počela „da se povlači“ iz Gondvane iz razloga koje naučnici još uvek pokušavaju da razumeju.

Većina novootkrivenog kontinenta je pod vodom i geolozi sa Zealand Crown Research Institute GNS Science upotrebili su ga kao primer o tome kako nešto „vrlo očigledno“ može dugo da ostane neotkriveno.

„[To je] proces koji još ne razumemo u potpunosti, Zelandija je počela da se povlači“, objasnio je Tulok.

Njegov kolega Nik Mortimer, koji je predvodio studiju, našalio se da je to „pomalo kul“ pre nego što je objasnio: „Ako bolje razmislite, svaki kontinent na planeti ima različite zemlje, [ali] na Zelandiji postoje samo tri teritorije.“

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare