Preživela 59 dana na respiratoru, probudila se iz kome dan pre isključivanja sa aparata

Preživela 59 dana na respiratoru, probudila se iz kome dan pre isključivanja sa aparata

Američki lekari opisali su kao čudotvoran oporavak žene iz Džordžije, koja je posle 59 dana provedenih na respiratoru konačno na Novu godinu izašla iz bolnice.

Lisa Martin, 49-godišnja majka četvoro dece, hospitalizovana je krajem septembra u bolnici Memorijal satila helt u Vejkrosu u Džordžiji, a iz nje izašla 95 dana kasnije.

„Njen neverovatni oporovak uključuje 59 dana provedenih na respiratoru, 40 dana u indukovanoj komi i preživljavanje šloga“, naveli su iz bolnice u objavi na Fejsbuku 31. decembra kada je Lisa otpuštena.

Kako je navedeno, osoblje je zvalo njenu porodicu i tražilo od njih da odluče o isključivanju sa aparata za održavanje vitalnih funkcija. Porodica je izabrala da sačeka maksimalnih 11 dana pre nego što pristane.

„Ali bog je imao druge planove. Jedanaestog dana, Lisa se probudila iz sedativa, počela da očima prati pokrete i pomera ruku“, rekli su iz bolnice.

Martinova je tada počela svoj put oporavka, daljeg lečenja i rehabilitacije. Oporavak je podrazumevao da ponovo nauči da hoda, priča, guta, jede…

„Moram da nosim masku sa kiseonikom ceo dan i krećem se uz pomoć hodalice. Doktori misle da ću se vremenom potpuno oporaviti“, rekla je Lisa Martin za medije posle izlaska.

IZVOR: RTS, BUSINES INSIDER

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare