SNEG U MAJU! Posle jednog dana pauze, stiže hladan tuš: Već noćas pogoršanje vremena, prekosutra kišovito i VEOMA HLADNO, a evo kada će granuti sunce

SNEG U MAJU! Posle jednog dana pauze, stiže hladan tuš: Već noćas pogoršanje vremena, prekosutra kišovito i VEOMA HLADNO, a evo kada će granuti sunce

Meteorolog Marko Čubrilo istakao je da nas sutra čeka novo pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima. Kako je naveo i u četvrtak će takođe biti kišovito i veoma hladno, dok nas od petka čeka blaga stabilizacija vremena.

– Promena pravca vetra je najava novog pogoršanja vremena koje ka nama stiže već u noći ka sredi, a donosi ga nov frontalni poremećaj i ciklonska akitvnost koji će se tokom dana preko središnje Evrope približavati Alpima. Već u drugom delu noći na zapadu, jugozapadu, a kasnije i na severozapadu regiona očekuje nas naoblačenje sa kišom i mogućim pljuskovima – naveo je Čubrilo.

Kako je rekao, sutra tokom dana pogoršanje će polako zahvatiti veći deo regiona donoseći kišu, a nad središnjim i posebno istočnim predelima može biti i grmljavinskih pljuskova. Najmanje kiše biće duž obale srednjeg i južnog Jadrana i na jugoistoku Srbije. Sutra na zapadu vrlo hladno uz maksimum oko +14 stepeni Celzijusa, dok će na jugoistoku biti i do +23 stepena Celzijusa.

– U noći ka četvrtku na zapadu postepen prestanak padavina, ali će se nad velikim delom središnjih i severnih predela zadržati hladno uz obilnu kišu, koja će nad ovim predelima padati i u četvrtak tokom prvog dela dana. Trenutno modeli pokazuju da najveći deo Vojvodine, istočne predele Hrvatske i severoistok BiH, spadaju u oblasti gde bi kiše bilo najviše.

Ne očekuju se jače grmljavinske nepogode obzirom da zbog niske temperature u atmosferi neće biti dovoljno energije za ovakve procese, ali ponegde nad ovim predelima od srede ujutro do četvrtka posledne može pasti i oko 25-30 mm. Kiša će najkasnije stići na jugoistok Srbije i to tek u četvrtak posle podne, a nad južnim Jadranom samo ređa pojava pljuskova – naveo je meteorolog, te dodao da nas od sutra ponovo očekuje umeren do pojačan vetar severozapadni.

On će na jugu regiona još sutra biti južni, dok će u četvrtak nad severom regiona duvati jak severozapadni vetar.

– U četvrtak neobično hladno i ned velikim delom regiona dnevni maksimum od +8 do +14 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod proseka za ovaj deo godine. Zbog vrlo niske temperature sutra posle podne i u četvrtak na planinama preko 1.000 metara nadmorske visine može biti i snega.

U petak tokom dana postepeno razvedravanje uz uglavnom suvo vreme i ređu pojavu pljuskova. Severozapadni vetar će polako slabiti, a dnevni maksimum i dalje nizak ali u porastu u odnosu na sredinu nedelje. Od subote modeli simuliraju izmenu sinoptike i prodor vlažnog i hladnog vazuduha preko zapadne i središnje ka jugozapadnoj Evropi. Za naš deo kontinenta to znači okretanje vetra na južni smer uz otopljenje, te bi za vikend maksimumi vrlo često bili od +23 do +27 stepeni Celzijusa uz moguću pojavu grmljavinskih pljuskova posebno na zapadu i severu regiona gde će biti i malo svežije – naveo je Čubrilo.

Od nedelje tropske temperature

Kako je istakao, od nedelje oba operativna, a posebno ECMWF simuliraju povlačenje vrlo toplog vazduha iz Afrike te bi maksimumi prelazili i +30 stepeni Celzijusa. Međutim, ansamble članovi oba modela takav scenario za sada ne podržavaju i simuliraju umereno otopljenje uz osveženje i pljuskove oko 28.05.

Čubrilo je naveo da dugoročan trend za sada takođe nema signal za neko konkretno i dugotrajnije otopljenje te bi sam kraj ovog i početak narednog meseca mogli ponovo doneti sveže i kišovito vreme.

Blic, Kurir

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare