Transrodna osoba u SAD pobedila u sudskoj ‘borbi za WC’: Žena koja se identifikuje kao muškarac, može da koristi WC za dečake

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je doneo konačnu pobedu jednoj transrodnoj osobi koja se godinama borila da koristi muški WC u srednjoj školi.

Najviši američki sud je u ponedeljak odbio da razmotri žalbu školske vlasti Virdžinije na dozvolu transrodnim adolescentima da koriste WC-e koji odražavaju njihov identitet.

Ta odluka ostavlja na snazi presudu koju je prošlog leta doneo Savezni apelacioni sud u korist Gavina Grima koji je rođen s ženskim polom, ali se identifikuje kao muškarac. Sud je presudio da je srednja škola prekršila mere protiv diskriminacije ne dozvolivši Grimu da koristi WC za dečake.

“Srećan sam što se moja bitka da se moj identitet prepoznaje, završava posle svih ovih godina”, reagovala je ta osoba kojoj su sada 22-godine, a pravnu borbu je počela s 15 godina.

“Transrodni mladi zaslužuju da mogu da koriste sanitarne prostorije u miru, i da ih vlastite škole i drugi zvaničnici ne ponižavaju i ne stigmatizuju”, dodala je ta osoba u izjavi.

Transrodne osobe su mala manjina u Sjedinjenim Državama, ali njihova prava su krupan predmet žestokih političkih borbi medju kojima je “bitka za WC” jedna od najznačajnijih poslednjih godina.

Vlada demokrate Baraka Obame svojevremeno je tražila od svih javnih škola da dozvole svojim učenicima da koriste toalete i sportske svlačionice u skladu s polom s kojim se sami identifikuju, ali je administracija republikanca Donalda Trampa ukinula tu direktivu u februaru 2017. godine.

U novije vreme na meti ofanzive američkih konzervativaca su pristup transrodnih sportista stadionima i pristup maloletnih transrodnih osoba zdravstvenoj nezi.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare