22/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Večeras gledajte u nebo, kosmos nam je ponovo spremio spektakl

Pixabay

Izvor:

I u noći pred nama gledaćemo u zvezde u iščekivanju pravog spektakla. Svake godine sredinom avgusta može se videti kiša meteora – kiša Perseida, odnosno meteorskih rojeva, koji dolaze iz pravca sazvežđa Persej, po kojem su dobili ime.

Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ kaže da su meteori prirodna pojava koja se lako vidi golim okom. Opservatorije služe da se gledaju nebeska tela slabog sjaja, koja ne mogu da se vide golim okom ili kada želimo da ih vidimo uvećane.

Kao što narodski naziv „zvezde padalice“ ilustruje, meteori preleću preko neba i da bismo ih videli ne moramo do opservatorije.

„Ono što moramo, jeste da se izmestimo van gradske urbane sredine. U velikim gradovima, poput Beograda, vlada veliko svetlosno i atmosfersko zagađenje i zbog toga je teže videti meteore. U predelima sa manjim zagađenjem ljudi će mnogo bolje videti ovu pojavu“, ističe Aleksić.

Objašnjavajući kako do ovakvih „kiša“ dolazi, Aleksić navodi da se oko Sunca kreće veliki broj malih tela – kometa, asteroida – koja se vremenom raspadaju. To su matična tela.

U slučaju Perseida to je matična kometa, koja se još nije sasvim raspala.

„Parčići koji otpadnu kreću se slobodno oko Sunca. Tokom godine, kako Zemlja takođe kruži oko Sunca, ona prolazi kroz takozvani ‘meteorski potok’, u kojem se nalaze ostaci matičnih tela, koji u vidu meteorskih kiša ulaze u atmosferu i sagorevaju“, objašnjava Aleksić.

Pojedine kiše meteora se dešavaju u određeno doba godine, jer tada Zemlja prolazi kroz „meteorski potok“.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: