Vladika Grigorije: Pred Bogom važniji muškarac ili žena?

Izvor:
Direktno.rs, Koreni, Foto: Printscreen Youtube/Televizija Hram

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke, neretko vernicima odgovara na večita pitanja iz pravoslavlja putem društvenih mreža, te daje odgovore na najveće nedoumice o našoj veri.

Vladika je ovaj put dao jasan odgovor na pitanje o ravnopravnosti žena i muškaraca u crkvi. On nedvosmisleno kaže da su muškarac i žena jednaki pred Bogom, piše portal Direktno.rs.

– Niko nije u prednosti i znam da se nekima možda ovaj odgovor neće svideti. Nejednakost pred Bogom nije moguća. Znam da ova diskriminacija prema ženama ima svoje poreklo u istoriji, društvu, pa i u crkvi. Moraju i jesu ravnopravni pred Bogom – rekao je Grigorije.

– Znam da će se mnogi od vas zapitati zašto se – ako su već žene i muškarci ravnopravni u crkvi – žene ne rukopolažu u sveštenički čin?

Biti hrišćanin znači pripadati, kako apostol Petar kaže, carskom ili svetom sveštenstvu, koje prinosi žrtve duhovne kroz Isusa Hrista (1 Pt 2.9; 5).

Drugim rečima, ovaj sveštenički čin imaju svi članovi crkve, svi kršteni, ne samo oni koji su rukopoloženi za naročito službu, a koje danas greškom isključivo zovemo sveštenicima.

I te kako sam svestan da su žene vekovima unazad bile obespravljene, ali pred Gospodom – i to je važno da čuju svi oni koji misle suprotno – žene stoje u istoj ravni s muškarcima – napisao je vladika na objavi ispod Instagram snimka.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Григорије Дурић (@vladika.grigorije)

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare