Brnabić ne isključuje mogućnost sabotaže: Nisam pobornik teorija zavere, ali…

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne isključuje mogućnost sabotaže u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu, jer je svih šest blokova ispalo iz pogona u jednom trenutku.

„Svakako je nekompetentnost ili nestručnost u svakom smislu. A da li je bilo još nešto, meni se čini da je malo prevelika slučajnost da u jednom trenutku ispadne svih šest blokova, ali to je ta nestručnost, neshvatljiva za Elektroprivredu Srbije koja ima ljude i inženjere koji rade decenijama“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Prema njenim rečima, kako god bilo, u slučaju da je neko nestručan postoje kontrolni mehanizmi i „za neverovati“ je da je sve to podbacilo kod svih šest blokova.

„Ima osnova da sve bezbednosne službe na tome rade. Nisam pobornik teorija zavere, ali da ima nekih neverovatnih stvari – ima“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je za danas zakazan sastanak u Predsedništvu, koji je sazvao predsednik države Aleksandar Vučić kako bi razgovarali o energetskoj situaciji.

„Teška je situacija, borimo se iz minuta u minut“, rekla je Brnabić, a kako je ranije u medijima pominjano na sastanku bi trebalo da budu ministri i drugi zaduženi za energetske sektore.

Kako je navela, sve se čini da se „podignu“ blokovi Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, koji su nedavno ispali iz pogona i da se dođe do uglja boljeg kvaliteta.

„Želimo da nastavimo isporuku struje bez restrikcija, ali da je borba – borba je“, rekla je Brnabić.

O rezoluciji EP: Politikanstvo

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je najnoviju rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji ocenivši njenu sadržinu kao „politikanstvo“.

Brnabić je za televiziju Pink rekla da je sinoć pročitala tu rezoluciju.

„To je politikanstvo“, rekla je ona.

Ocenila je i da su oni koji su glasali za tu rezoluciju pokazali licemerje, te podsetila da je neposredno pre te rezolucije, Srbija u sklopu nastavka evropskih integracija otvorila klaster 4.

„Poenta je pljunuti Srbiju, ako mogu tako da kažem, ne znam da li je politčki korektno ili nije ali to je poenta – uraditi šta god da se pljune Srbija, po bilo koju cenu i koliko god treba da pokažete vaše licemerje, nikakav problem“, rekla je ona.

Brnabić je rekla da ta rezolucija ima „dve, tri, četiri stranice“, te navela da je izdvojila nekoliko stvari koje pokazuju to licemerje.

„Oni oštro osuđuju kršenje osnovnih prava na mirne proteste. Ko je u Srbiji kršio pravo na mirne protreste? Pa čekajte da li smo mi u Francuskoj, u Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu…“, rekla je ona.

Zapitala je i ko je u Srbiji sprečavao proteste.

„U Belgiji i u Luksemburgu ubiše demonstrante…što su ih tukli, hapsili po ulici, što su ih tuširali vodenim topovima po ovom vremenu, što su ih legitimisali“, zapitala je ona.

Navela je primer Luksemburga, gde je tamnošnji premijer rekao da građani mogu da protestuju na ruti koju im odredi vlada i da neće smeti da je napuste, kao da će svi koji dođu na protest biti legitimisani.

„To su prava na mirne proteste, to je evropska norma, a kod nas izađe 100, 200, 300 ili 1.000 ljudi i blokira međunarodni putni pravac i polcija nšta ne uradi i kaže molim vas nemojte da sprečavate druge da se kreću“, rekla je ona.

Navela je i da je potom Srbija dobila „od EP rezoluciju kojom se osudjue kršenje prava na mirne proteste“.

„Šta da kažete na to, da li se vi šalite, da li je ovo skrivena kamera“, zapitala je ona.

Navela je i da u toj rezoluciji piše da je „policija prekoračila svoja ovlašćenja“, te zapitala o kojoj policiji se radi – luksembuškoj, belgijskoj ili brisleskoj.

„Čija policija je prekorčaila ovlašćenja, …pošto našu nismo videli“, rekla je ona.

Brnabić je navela i da se u toj rezoluciji, pod tačkom 7 osuđuje mural Ratku Mladiću u Beogradu.

„Za tu rezoluciju je od 12 poslanika iz Hrvatske glasalo njih 11, jedan je bio uzdržan…i ozbiljno su zabrinuti za jedan mural“, rekla je ona.

Pokazala je u emisiji centar Zagreba sa murlom posvećenom Slobodanu Praljku, te ukazala da hrvatski parlamentarci to nisu osudili.

„Digli su rukicu za rezoluciju u kojoj se osuđuje mural Mladiću, koji niti je podigla niti oslikala država, niti imate ljude koji tamo nose sveće i cveće, niti ljude koji tamo nose srpske zastave“, rekla je ona.

Brnabić je rekla i da je ta rezolucija praktično odgovor „nekih hrvatskih parlamentaraca i Viole fon Kramon na otvaranje četri poglavlja (u okviru Klastera 4)“.

„Oni ne mogu da se pomire sa tim“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela i da evroparlamentarci ćute na pretnje opozicionih poltičara vlastima u Srbiji, predsedniku Srbije i njoj lično.

„Jeste pisano u Beogradu i tu postoje takve neverovatne stvari“, rekla je ona.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar