Brnabić u Briselu: Srbija se uskladila s EU u osudi ruske agresije na Ukrajinu

Izvor:
Beta, Foto: Instagram/anabrnabic

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Briselu, da je argument Beograda u razgovorima o uvodjenju sankcija Rusiji bio da se Srbija u vrednosnom smislu uskladila s EU u osudi ruske agresije na Ukrajinu, ali da ima svoje razloge zbog kojih ne može da uvodi sankcije Moskvi, javio je RTS.

Ona je kazala da u takvoj situaciji, teško da može da dodje do formalnog napretka u otvaranja pregovaračkih poglavlja ili klastera ali da, u toj situaciji, Srbiji ostaje da radi svoj posao na sprovođenju reformi.

“Da li će sve ostalo što možemo da uradimo biti dovoljno da otvorimo klastere, nadam se da hoće, makar klaster 3 (konkurentnost i inkuzivni rast), jer kada smo bili spremni za otvaranje klastera 3 rat u Ukrajini još nije ni počeo”, rekla je ona.

Ona je rekla novinarima da je pričala danas o tome s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

“Mi možemo dalje da implementiramo reforme i to svakako u oblasti vladavine prava i implementacija medijske strategije gde svakako kasnimo”, kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla da su završeni nacrti dva važna zakona koji treba da idu na javnu raspravu.

“Naravno ono što morama da zavrsimo je… razdvajanje u gasnom sektoru”, kazala je ona.

Brnabić je rekla da sagovornici u Briselu imaju razumevanja za nastojanje Beograda da očuva stabulnost i mir na Kosovu, “uprkos svakodnevnim pravokacijama”.
Premijerka je danas u Briselu razgovarala i s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.

Fon der Lajen je rekla da je neophodna normalizacija odnosa Srbije i Kosova, dok je Mišel naveo da je u razgovoru s Brnabić jasno poručio da su potrebni hitna deeskalacija situacije na severu Kosova i nastavak dijaloga sa Prištinom pod okrljem EU.

Premijerka Srbije je novinarima kasnije rekla da će se nastaviti razgovori o tome kako doći do deesklacije na severu Kosova.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aman
aman
1 godina pre

dokle ćemo ovu da trpimo?

Mira
Mira
1 godina pre

Ovo je ubačeno sa zapada, zato tako i priča. Bruka srpski narod koji je okrenut prema Rusiji, i dobro zna šta je istina. Operacija je iznuđena u cilju spasavanja Rusa u Ukrajini,koji su bili pred istrebljenjem! Svako normalan se ograđuje od reči ove spodobe!