Čanak: POKS i slične antidržavne organizacije se moraju zabraniti!

Čanak: POKS i slične antidržavne organizacije se moraju zabraniti!

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je večeras ocenio da Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) svojim nastupima ugrožava ustavni poredak i suverenitet Srbije, zbog stava da hrvatski može biti službeni jezik u Vojvodini samo ako srpski bude službeni u Hrvatskoj.

“U Vojvodini je odlukom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine iz 2003. godine hrvatski jezik uvršten u službene jezike, što je na snazi i dan-danas, te je jedino pitanje sprovođenja te odluke, a ne nekakvog njenog ponovnog donošenja. POKS je svojim stavom prekršio Statut Vojvodine i Ustav Srbije, oni ne poštuju odluke Skupštine Vojvodine, koja je ustavna kategorija i odriču se suvereniteta Republike Srbije”, rekao je Čanak za agenciju Beta.

Čanak koji je bio predsednik Skupštine Vojvodine u vreme kada je ta odluka doneta, u mandatu od 2000. do 2004. godine, dodao je da zbog takvih zalaganja POKS mora biti zabranjen kao i svaka slična “antidržavna” organizacija.

Foto: Printscreen/ TV Pink

“Uslovljavati jednu državu u odnosu prema sopstvenim građanima postupanjem druge države prema njenim građanima, praktično znači dovoditi deo građana Srbije u poziciju da o njima odlučuje druga država, čime oni postaju za sopstvenu državu građani drugog reda, a za svoju državu taoci druge države, umesto ravnopravni građani, sa svojim obavezama i pravima”, kazao je Čanak.

On je, “za informaciju osobama iz POKS-a”, poručio da nikada u istoriji “nijedna republika nije postala monarhija bez prolivanja krvi, na šta su očito osobe iz POKS-a neosetljive, jer uz krvoproliće ide i pljačka, čemu su njihovi ideološki preci bili uveliko skloni”.

Beta

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare