Dačić: Koliko puta treba da dođe Putin da bi došao Tramp?

Dačić: Koliko puta treba da dođe Putin da bi došao Tramp?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da odnosi sa SAD ostaju jedan od najvažnijih prioriteta Srbije i poručio da je Srbija spremna za jačanje saradnje u svim oblastima.

Dačić je na onlajn konferenciji posvećenoj odnosima Srbije i SAD u vreme pandemije kazao da Srbija želi da ostane stabilan partner i nosilac regionalne stabilnosti.

„Nadam se da ćemo podići i dinamiku našeg političkog dijaloga, odnosno, posete na najvišem nivou. Poslednja poseta američkog predsednika je bila 1980. godine, bio je to Džimi Karter. Mislimo da je vreme za ponovnu posetu predsednika SAD”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Upitao je „koliko puta u Srbiju treba da dođu Vladimir Putin ili kineski predsednik Si Đinping da bi došao američki predsednik”, navodeći da je to praktično pitanje, pošto se, kako kaže, spoljna politika zasniva pre svega na interesu.

On je zahvalio na doprinosu SAD u dijalogu između Beograda i Prištine.

Dačić je naveo da je danas najveći deo spoljne politike, pa i unutrašnje borba protiv korona virusa, dodajući da se Srbija trudi da svojim pristupom i merama da svoj doprinos toj borbi.

Dačić: Koliko puta treba da dođe Putin da bi došao Tramp?
Printscreen

„Mere koje smo doneli imale su za cilj usporavanje rasta korona virusa kako bi naš zdravstveni sistem mogao da pruži pomoć svima. Ograničili smo kretanje osoba, formirane su kovid ambulante i centri za oporavak pacijenata sa lakšom kliničkom slikom”, rekao je Dačić.

Šef diplomatije je ukazao da je prema poslednjim podacima u Srbiji do sada preminulo više od 100 osoba od posledica korona virusa.

Podsetio je na set ekonomskih mera kako bi se zaštitila privreda, ali i stabilizovalo stanje na tržištu rada.

Ministarstvo spoljnih poslova je, kaže Dačić, pomoglo građanima da se vrate u zemlju, ali i prilikom nabavke medicinske opreme i transporta.

„Organizovali smo 29 humanitarnih letova, taj broj se stalno menja, više od 8.000 ljudi je vraćeno što avionima što u sopstvenoj režiji. Više nema državljana Srbije koji su zarobljeni na aerodromima ili na granicama”, rekao je Dačić.

Navodeći da je video na Si-En-Enu da će mere socijalnog distanciranja u SAD važiti od 2022. godine, Dačić je kazao da sve to govori da će posledice biti dosta teške i duge, te da je zato važno da se svi osposobimo za život u uslovima virusa.

Politika

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare