Đilas: Napuštamo pregovore sa vlastima i EU

Izvor:

Dragan Đilas, lider SSP, rekao je danas da njegova stranka više neće učestvovati u pregovorima između vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uz posredovanje EU parlamentaraca.

„SSP neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga. Sporazum koji su dali ervopski posrednici ocenili smo kao neprihvatljiv. Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest organizacija bude danas na agendi. Sve ovo što se dešava je jedna velika farsa. SNS koja je učestvovala u izradi tog dokumenta preko svog predstavnika Dejana Đurđevića sve vreme govori o idealnim izbornim uslovima, najbolji u našoj istoriji i da nema potreba da se išta menja“, kaže Dragan Đilas.

On je naveo da po njima je RTS javni servis, opozicija ima prisustvo kakvo treba da ima, privatni mediji su profesionalni…

„On isu prihavtili učešće u ovome iz formalnog razloga, a isto tako formalno vode zemlju ka EU. Naš predlog nije prihvaćen. SNS ne prihvata ni ono što smo mi predložili, ni ono što su predložili evroparlamentarci. Imajući sve to u vidu mi smo doneli odluku da u tome ne učestvujemo danas ni sutra i da ne zamajavamo ovaj narod i ne podgrejavamo očekivanja da će Srbija koja je u dubokoj krizi i da će se izvući iz te krize“, izjavio je Đilas.

On je rekao da će SSP i njeni partnmeri poslati njihov predlog sporazuma za koji su spremni da uvrste primedbe ostalih opozicionih organizacija poslati poslaničkim klubovima u EP.

„Svesni smo da kroz ovaj dijalog do onoga što mi želimo nećemo doći. Zbog toga u ovome dalje nećemo učestvovati“, naveo je Đilas.

Upitan da li to znači da neće učestvovati na izborima, on je rekao da to sa izborima u ovom trenutku nema nikakve veze.

„Mi u ovom trenutku gvoorimo o pokušaju da dođemo do fer, slobodnih i poštenih izbora, što je očigledno na ovaj način nemoguće“, izjavio je Đilas.

„Mi ćemo naš stav o svemu što nas čeka u narednih šest meseci doneti u dogovoru sa našim partnerima iz DS, PSG i PzP. Svako će dati stav u ime svoje stranke“, dodao je on.

Veselinović: Orlić grubo vređao Đilasa

Printscreen

Janko Veselinović, predsednik PzP, je izjavio da je njegova stranka takođe donela doluku da neće više učestvovati  u ovom razgovorima, jer su oni danas u prvom delu obesmišljeni.

„Prvo, SNS je odbila apsolutno sve predloge evroparlamentaraca, čak i predloge u kojima je učestvovao SPS, pa čak i SNS preko Dejana Đurđevića i formiranje koordinacionih tela za kontrolu medija i pritisaka na birače i bilo kakve razgovore o slobodi medija mimo 45 dana predizborne kampanje. i mimo sedam dana funkcionerske kampanje. Da je postao i 0,001 odsto da dođe do nekog dogovora danas ni mi ni kolege sa kojima smo  zajedno izašli sa sastanka, ne bi izašli sa njega“, rekao je Veselinović.

On je naveo da Vladimir Orlić danas grubo vređao Dragana Đilasa.

„Grubo vređanje u sva tri obraćanje. Umesto da daje odgovore na naše predloge i na predlog EP, on je grubo vređao Đilasa“, rekao je Veselinović i dodao da ga evroparlamentarci nisu prekinuli.

Grbović: Ne postoji ni promil šanse da dođemo do rešenja

Pavle Grbović, lider PSG, je izjavio i da je Pokret slobodnih građana doneo odluku da ne učestvuje u daljem toku dijaloga, nakon što je SNS veoma eksplicitno rekla da ne prihvata ništa od predloženih sugestija.

„Ne samo od strane opozicije, već smo došli u apsurdnu situaciju da su odbacili dokument u čijem su kreiranju sami učestvovali. U takvim uslovima ne postoji ni promil šanse da dođemo do konstruktivnog rešenja. Žao nam je što se to nije desilo. Nastavićemo sa svojim političkim delovanjem i sa dijalogom, ali ćemo ga voditi samo sa građanima i onim političkim opcijama sa kojima možemo i sa kojima smo i do sada imali dobru političku saradnju. Očekujem da ćemo u narednim nedeljama doneti zajedničku odluku o daljim političkim koracima“, rekao je Grbović.

Dijalog napušta i Demokratska stranka.

Danas i sutra, inače, održava se poslednja runda pregovora vlasti i opozicije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare