ĐORĐEVIĆ: OPOZICIJA DA NAPUSTI SKUPŠTINU I NE BUDE SAUČESNIK U IZDAJI

Po svemu što smo videli prethodnih dana, Aleksandar Vučić je prihvatio sporazum kojim se priznaje ilegalna i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, navodi se u saopštenju predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića.

Piše Mlađan Đorđević

Njegov režim će, u ime Srbije, priznati dokumente, pasoše, nacionalne simbole tzv. države Kosovo. Obavezaće se da poštuje njen suverenitet i da razvija dobrosusedske odnose. Razmeniće diplomatske predstavnike i neće se protiviti članstvu tzv. Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. To je, ukratko, sadržaj francusko-nemačkog predloga. Priznanje svih odlika državnosti nečega što postoji kao ilegalna struktura na teritoriji vaše države.

Velikom pregovaraču i državniku Aleksandru Vučiću bio je dovoljan sastanak od sat vremena sa američkim i evropskim predstavnicima da se povije kao komad jeftine plastike i prihvati sporazum u celini. Čime su ga ucenili? Odlaskom zapadnih firmi koje ovde dobijaju masne subvencije i jeftino proizvode za zapadno tržište? Ukidanjem bezviznog režima za šta je potrebna čitava procedura u Briselu na koju bi sigurno veto stavila Mađarska, a možda i još neke evropske zemlje? To je nerealno i na dugom štapu. Izvesnije je da se radilo o ličnom pritisku. Uostalom, kada vodite kriminalni režim sa toliko repova u smislu korupcije, kriminala, pa i likvidacija političkih protivnika, svašta se može naći u fioci protiv vas.

To znači da je Aleksandar Vučić svesno predao vekovne nacionalne interese srpskog naroda u zamenu za očuvanje sopstvene moći, vlasti i bogatstva. Za ličnu korist. To je školska definicija izdajnika.

I to nije ništa novo. Za mene je Vučić izdajnik i mnogo pre ovog sporazuma, to sam javno isticao mnogo puta. Još od Briselskog sporazuma kojim je rasformiran i povučen aparat sile Republike Srbije sa severa Kosova i Metohije, preko „kuvanja žabe“ poslednjih godina tokom kojih je Albancima redom predavano upravljanje telekomunikacionim i energetskim sistemom, popuštano im je u vezi registarskih tablica, prećutano im je najavljeno ukidanje granice između Kosova i Albanije. Pa sve do aprilskih izbora prošle godine koji, mimo Ustava, nisu organizovani u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, što je jedan od razloga zbog kojih ih pokret Oslobođenje smatra ništavnim.

Dakle, ovaj poslednji sporazum nije previše bitan za činjenicu da patriotski orijentisani Srbi smatraju Vučića izdajnikom, ali će mu definitivno zacementirati taj status u istoriji. I nije bitno što je verzija „puštena“ u javnost možda nepovoljnija po Srbiju od stvarne koja će biti na kraju usvojena. Šta će na kraju dana promeniti ako Vučić kao nagradu slavodobitno predstavi narodu osnivanje Zajednice srpskih opština? Da li će nekakvo udruženje građana bez ikakvih stvarnih atributa autonomije biti dovoljna zamena za priznanje Kosova, ili je to samo mala koska koju su svom vernom Aleksandru bacili njegovi zapadni mentori, kako bi srpskom narodu lakše gurnuo izdaju niz grlo?

Nije uostalom bitno ni da li će sporazuma do kraja biti – po svoj prilici Aljbin Kurti se ne savija tako lako kao naš državnik pa možda njegovog potpisa ni ne bude. Za nas kao narod, za našu budućnost, za našu dušu, važno je samo to da nas vodi čovek koji je sporazum o priznanju ilegalnog otcepljenja sopstvene teritorije javno prihvatio.

Šta to onda govori o nama i o tome kakvi smo ljudi? Šta to govori o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ako ovakvu izdaju prećuti? Šta govori o profesorima i akademskoj zajednici? O vojsci koja je Kosovo i Metohiju pre samo 24 godine branila junaštvom dostojnim slavnih predaka. O strankama koje se tobože protive ovom režimu, a sada se u mišje rupe zavlače.

Evo predloga za njih. Napustite Narodnu skupštinu. Ovim putem javno pozivam opoziciju da to učini. Ne učestvujte u izdaji. Nemojte deliti odgovornost sa Vučićem. Nemojte davati legitimitet priznanju Kosova time što ćete biti deo nekakve iscenirane procedure.

Nemojte se skrivati u Vučićevoj skupštini. Izađite među narod, pozovite narod na ulice, stanite sa narodom i na čelo naroda ako treba. Po prvi put u svojim političkim karijerama preuzmite odgovornost za nešto.

Ne morate na to gledati samo kao na patriotski čin. To je i politički proračunat potez. Jer Kosovo je tema na kojoj je Vučić došao na vlast, obećavši zapadu da će učiniti ono što nijedan drugi srpski političar nije hteo – potpisati Briselski sporazum. Ali Kosovo je i tema na kojoj će pasti. Ko to ne vidi ili odbija da vidi, taj jednostavno nije opozicija već saučesnik režima i saučesnik izdaje.

Aleksandar Vučić je obezbedio mesto u istoriji srpskog naroda i u nju će biti upisan crnim slovima. Da li će to mesto sa njim deliti i opozicioni političari, videćemo vrlo uskoro, već u narednim danima i nedeljama.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare