Dodik: Nećemo dozvoliti da BiH donese odluke koje bi ugrozile odnose s Rusijom

Izvor:
Beta, Foto: rsmoscowoffice.ru

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće dozvoliti da BiH donese odluke koje bi ugrozile odnose sa Rusijom.

Dodik je rekao da je najbolje da BiH u vezi sa stanjem u Ukrajini ostane neutralna, dodavši da se BiH neće svsrtavati na bilo koju stranu u vezi sa stanjem u Ukrajini.

“Pozicioniranje mojih kolega i javnosti u Federaciji BiH je poznato. Mi iz Repepublike Srpske i ja ne možemo da dozvolimo da se donese bilo koja odluka ili bilo koje tumačenje koje bi išlo na štetu ili pomrsilo naše odnose sa Rusijom”, kazao je on na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je dalje kazao da se “politika isključivanja iz struktura NATO-a pokazala ispravnom”, dodavši da bi BiH da je u NATO, ako dođe do vojnog sukoba u Ukrajini, bila obavezna da učestvuje u njemu.

“To ne bi bilo dobro ni za koga u BiH”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, za krizu u Ukrajini potreban je dogovor Rusije, Kine, SAD i Evropske unije o održivoj politici, koja bi svet učinila mirnim.

Dodik je još ocenio da o međunarodnom pravu mogu da pričaju samo oni koji su principijelni.

“Ovde je Dejtonski sporazum kršen do mere da je skoro nestao i izgubio suštinu”, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Kao kršenje međunarodnog prava ocenio je i bombardovanje Srbije i imenovanje Visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naveo da tenzije u svetu dodatno pritiskaju ekonomiju u Evropi, dodavši da smatra da se u BiH mora izmeniti zakon o Centralnoj banci BiH.

Navodeći da bi celi kontinent mogao zapasti u krizu, on je rekao da bi zbog toga Centralna banka BiH trebalo da iskoristiti novčanu rezervu u konvertibilnim markama.

“U Centralnoj banci BiH postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona evra više nego što imamo emisiju… To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve”, rekao je Dodik.

Izneo je i predlog koji se odnosi na izmene Krivičnog zakona BiH.

Smatra da osobe, koje su učinile teža krivična dela i osuđene su na kaznu zatvora, treba da dobiju udvostručenu kaznu, ako ponove to krivično delo.

Ukoliko neko tri puta ponovi krivično delo, Dodik smatra da za takve treba uvesti doživotnu kaznu.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar