EU pozdravila rezultate referenduma u Srbiji

Izvor:
RTV, Foto: Printscreen YouTube/RTV

BRISEL – EU u saopštenju iz Brisela konstatuje da su, prema preliminarnim rezultatima, birači u Srbiji na jučerašnjem referendumu izrazili podršku amandmanima na Ustav.

“EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se naglašava da se proces reformi na jačanju nezavisnosti pravosuđa ne završava referendumom i da se mora nastaviti.

“Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona. Njih bi trebalo pripremiti kao prioritet kroz holističku reformu relevantnih zakona, u skladu sa evropskim standardima”, dodaje se u saopštenju.

EU pozdravlja nameru Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake i naglašava da će nastaviti da prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reforme pravosuđa.

U saopštenju se dodaje da EU žali što nije bilo moguće postići sporazum sa vladom Kosova koji bi omogućio Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće na Kosovu, a u skladu sa dosadašnjom praksom.

Bilčik i Fajon pozdravili ishod referenduma u Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica parlamentarne Delegacije za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon pozdravili su danas ishod referenduma u Srbiji i poručili da će nastaviti da prate sprovođenje ustavnih promena odobrenih na referendumu, kao i drugih reformi povezanih sa unapređenjem vladavine prava u zemlji.

”Pozdravljamo odluku građana Srbije da podrže promenu Ustava kako bi pravosudni sistem postao nezavisniji. Ovo je važan korak na putu Srbije ka evropskim integracijama”, poručili su Bilčik i Fajon u zajedničkom saopštenju.

Bilčik i Fajon dodaju da su zabrinuti zbog izveštaja o tome da pojedini birački odbori nisu bili adekvatno pripremljeni da sprovedu proces glasanja.

Oni pozivaju nadležne organe u Srbiji da obezbede poboljšanja u ovoj oblasti uoči predstojećih izbora u zemlji zakazanih za početak aprila.

Poslanici EP zaduženi za Srbiju dodaju i da žale zbog toga što nije postignut dogovor sa Prištinom da se omogući prikupljanje glasačkih listića birača sa pravom glasa koji žive na teritoriji KiM, što je, kako kažu, ranije bio slučaj.

Ajhorst: EU pozdravlja ishod referenduma

Izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za Evropu i Aziju Angelina Ajhorst izjavila je danas da EU pozdravlja ishod referenduma u Srbiji kao važan korak u ustavnim promenama, a u skladu sa strateškim izborom Srbije da se priključi Evropskoj uniji.

“EU pozdravlja završetak ovog važnog koraka izmene Ustava u pogledu jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije da pristupi Evropskoj uniji”, objavila je ona na Tviteru.

Ajhorst je retvitovala objavu portparola EU Petera Stana da su izmene ustava Srbije usvojene na referendumu važne za jačanje nezavisnosti, ali da reforme treba da se nastave.

Žiofre: EU pozdravlja rezultat referenduma u Srbiji

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre pozdravio je danas rezultate referenduma o promeni Ustava Republike Srbije, ističući da je za EU dobra vest što su građani Srbije izašli na birališta i podržali reforme.

”Naravno da bismo voleli da je izlaznost bila veća, ali to ne utiče na rezultat referenduma. Svakako da su reforme dobre ako su rezultat konsenzusa, ali i rezultat od juče je veoma jasan”, rekao Žiofre.

On je predočio da su zakoni prioritet, jer postignuto mora da se primeni, i pozdravio nameru vlade Srbije da Venecijanska komisija ostane uključena u primenu novih ustavnih odredbi, potvrdivši da će Brisel pomno pratiti ovaj proces i pružati i finansijsku i tehničku podršku implementaciji.

“Ovde nije reč samo o priključivanju Srbije Evropskoj uniji, već i o vladavini prava u Srbiji koja mora da radi na reformama, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskoj strategiji, slobodama i naravno na većoj bezbednosti novinara”, rekao je Žiofre za RTS.

On je konstatovao da na srpskoj političkoj sceni nema konsenzusa o ovom pitanju i ocenio da je to razumljivo, ali da je važno da je na kraju dana većina izašlih birača zaokružila DA.

Na pitanje da li je moglo da se učini nešto više od slanja molbi Prištini da dozvoli da Srbi glasaju na KIM, Žiofre je potvrdio da je Prištini upućen poziv da sprovede iste procedure kao i prethodnih godina, da dozvoli da OEBS broji glasove i transportuje glasačke listiće do birača.

“Javno smo ih pozvali da sprovedu glasanje. Žao nam je što na kraju nismo mogli da nađemo način da se ponove iste procedure kao i ranijih godina”, rekao je Žiofre.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare