Gotovo čitav vojni vrh regiona na neki način povezan sa NATO

Izvor:
Beta, Foto: Ministarstvo odbrane

Većina načelnika generalštabova vojski regiona, uključujući i prvog čoveka Vojske Srbije Milana Mojsilovića, u nekom periodu svoje karijere službovala je pri strukturama NATO, pokazale su zvanične biografije tih ljudi.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, od ukupno 11 načelnika generalštabova, sedmorica su službovala u Briselu, jedan u Napulju, dvojica u međunarodnim misijama a samo prvi čovek Oružanih snaga BiH nikada nije službovao pri strukturama NATO.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je tu dužnost preuzeo krajem 2018. godine, od 2013. do 2017. bio je šef Vojnog predstavništva Srbije pri NATO.

Portal navodi da je Mojsilović imao i “najpravilniju radnu, odnosno vojnu biografiju”.

“Učestvovao je u oružanim sukobima 90-ih u redovima JNA i VJ, za šta je više puta odlikovan. Tokom rata 1999. bio je zadužen za planiranje odbrane od kopnenog napada NATO snaga iz Makedonije. Mojsilović je tokom karijere komandovao vodom, četom, bataljonom, brigadom, operativnom komandom i Kopnenom vojskom. Bio je zadužen za saradnju sa snagama KFOR posle završetka rata 1999. godine. Prošao je sve hijerarhijske nivoe koje jedan oficir može da prođe u svojoj karijeri”, piše u tekstu.

Dodaje se da je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske admiral Robert Hranj od 2009. do 2012. godine bio zamenik Vojnog predstavnika svoje zemlje pri NATO i EU, bio je i vojni ataše u Vašingtonu a veći deo karijere proveo je na poslovima međunarodne vojne saradnje.

Prvi čovek crnogorske vojske brigadni general Zoran Lazarević bio je zamenik i savetnik u Vojnom predstavništvu Crne Gore pri NATO i EU od juna 2016. godine, dok je načelnik Generalštaba Armije Severne Makedonije general potpukovnik Vasko Đurčinovski službovao je kao vojni predstavnik pri NATO i EU od 2016. do 2018, kada je stupio na dužnost koju danas obavlja.

Slovenački načelnik Generalštaba general-major Robert Glavaš proveo je tri godine u Združenoj komandi NATO u Napulju, a od ostalih kolega izdvaja ga to što jedini nije završio vojnu akademiju, već Školu rezervnih oficira JNA u Zadru.

Dosadašnji načelnik Generalštaba Odbrambenih snaga Mađarske general potpukovnik Romulus Rusin Sendi učestvovao je u misijima u Iraku kao savetnik i Avganistanu, kao komandant tima za rekonstrukciju, dok je njegov naslednik general Gabor Borondi bio šef mađarske vojne misije pri NATO i EU.

Prvi čovek grčke vojske general Konstantinos Floros proveo je tri godine u predstavništvu svoje zemlje pri Štabu NATO-a kao štabni oficir, dok načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije brigadni general Arben Kinđi nikada nije službovao pri NATO strukturama, ali je učestvovao u borbenoj misiji te Alijanse u Avganistanu.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rumunije general Daniel Petresku je bio predstavnik svoje zemlje u Vrhovnoj komandi NATO za transformaciju u Norfolku u SAD, dok je njegov bugarski kolega admiral Emil Eftimov u strukturama NATO štaba u Briselu bio zadužen za saradnju u regionalnu bezbednost od 2011. do 2016. godine.

Jedan od retkih u regionu bez ikakvog službovanja u inostranstvu ili multinacionalnim operacijama je načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare