Incko i Švarc-Šiling: BiH odmah primiti u EU, Srbiji oduzeti status kandidata

Izvor:
Beta, Foto: YouTube

Bivši visoki predstavnici Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) i Valentin Incko (Inzko) traže od Evropske komisije da se BiH “brzo i nebirokratski” primi u EU, navodeći i da Srbiji treba oduzeti status kandidata.

Njih dvojica od NATO-a zahtevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH.

“U istoriji Evrope 24. februar 2022. predstavlja crni dan, jer postoji opasnost da bi ovakva agresija na jednu suverenu državu mogla da podstakne druge diktatore na slične korake”, naveli su dva bivša visoka predstavnika u BiH u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon den Lajen i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

S obzirom na ukrajinsku krizu i to što su se za hitan prihvat Ukrajine u EU založile članice EU – Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka i Slovenija, sada je, smatraju Švarc-Šiling i Incko, trenutak da se sa zemljama zapadnog Balkana, koje teže članstvu u EU, započnu pregovori o učlanjenju bez odlaganja.

“To se mora odnositi i na BiH i to bi morala biti pouka iz dešavanja tokom poslednjih šest dana”, navodi se u njihovom pismu, preneo je Dojče vele (Deutsche Welle).

Dvojica bivših visokih predstavnika u BiH ukazuju kako NATO i EU sa svojim EUFOR-trupama imaju kako mandat, tako i obavezu prema BiH.

I pored te obaveze, oni pozivaju NATO i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da pruži “snažne garancije stanovništvu BiH da neće biti ostavljeni na cedilu, kao pre 30 godina”.

Od njega traže i da “poduzme neophodne korake u cilju sprečavanja pretnji postojanju BiH”. “Niko ne zna koji su sve (ruski predsednik Vladimir) Putinovi ciljevi. Zato vas molimo da učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni gradjani moraju dobiti garancije NATO u slučaju da se rat proširi na Zapadni Balkan”, navodi se u pismu.

Pročitajte još  Šolc: Garantujem da Severnoj Makedoniji neće biti postavljani novi uslovi za drugu fazu pregovora

Incko i Švarc-Šiling traže slanje NATO trupa “na Brčko-koridor” i granicu BiH sa Srbijom.

Incko i Švarc-Šiling dalje su ocenili bi Srbiju, koja odbija da uvede sankcije Rusiji, trebalo isključiti iz kandidature za članstvo u EU.

Pozivaju se na prvog visokog predstavnika u BiH Karla Bilta (Carl Bildt), koji je pre nekoliko dana na Tviteru napisao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji “diskvalifikuje iz procesa učlanjenja”, kao i da “za zemlje, koje ne dele evropske vrednosti, zapravo nema mesta u EU”.

“Slažem se sa Karlom Biltom, ali mogao je to reći i ranije”, kazao je Incko.

Pisma je uručeno Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare