“Koha” dobila “non-pejper” Nemačke i Francuske o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije?

PRIŠTINA – Prištinska Koha je, pod oznakom ekskluzivno, objavila da je dobila takozvani “non-pejper” koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

List navodi da nije mogao da potvrdi autentičnost tog nezvaničnog dokumenta, prema kojem će se Srbija i tzv. Kosovo međusobno priznati.

Prema tom “non-pejperu”, bio bi stvoren „autonomni okrug severnog Kosova”, u skladu sa zakonima i ustavom tzv. Kosova. Srpska pravoslavna crkva imala bi “privilegovani status”, dok bi se Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, bila dužna da “ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama”.

Navodi se da će ove napore podržati članice EU i SAD, a da bi proces trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine.

Prema tom “non-pejperu”, tzv. “autonomni okrug severnog Kosova” imao bi pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite pravosuđa, policijske službe, urbanog razvoja i evropske saradnje, u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

Prema planu, obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i grad Zubin Potok sa 63 sela.

Nemački ambasador: Postojanje non-pejpera je lažna vest

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode negirao je danas da Berlin stoji iza takozvanog “non pejpera” po kome će se Beograd i Priština međusobno priznati i tu vest nazvao lažnom.

Rode je tako reagovao na svom Tviteru na pisanje Kohe da je imala uvid u taj nezvanični dokument, koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska.

“Takozvani nemačko-francuski non pejper, koji je objavila Koha ditore je lažna vest. Možda takav dokument postoji, ali sigurno nije nemačko-francuski”, rekao je nemački ambasador.

On je dodao da Nemačka u potpunosti podržava dijalog Bepograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i njenog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Prištinska Koha navela je da je sinoć primila nezvanični dokument koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska i koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.

U “non-pejperu” se navodi da bi bio stvoren autonomni okrug severno Kosovo, a da bi Srpska pravoslavna crkva imala privilegovan status, dok bi Beograd bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

RTV

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare