Kosovo: DPK u prvom krugu osvojilo pet opština, DSK dve, ABK jednu, Samoopredeljenje ni jednu

Izvor:
Beta

Prema do sada poznatim rezultatima izbora za gradonačelnike i odbornike 38 opština na Kosovu, u prvom krugu glasanja Demokratska partija Kosova (DPK) je pobedila u pet opština, Demokratski savez Kosova (DSK) u dve, Alijansa za budućnost Kosova (ABK) u jednoj opštini, a “Samoopredeljenje” ni u jednoj.

U drugi krug glasanja od 27 opština sa albanskom većinom idu 19 opštine, pošto je deset tih jedinica lokalne samouprave sa srpskom većinom, a jedna sa većinski turskim stanovništvom.
U većini opština u drugi krug izbora idu “Samoopredeljenje”, DPK i DSK.

Tamošnja centralna izborna komisija (CIK) još uvek nije objavio preliminarne rezultate lokalnih izbora na Kosovu.

Prema podacima CIK-a, na izborima je učestvovalo 32 političke stranke, 33 gradjanske inicijative, jedna predizborna koalicija i 23 nezavisna kandidata, a biraju se gradonačelnici i 1.002 odbornika za 38 opština.

Za gradonačelnike 38 opština prijavilo se 166 kandidata, za odbornike opština na Kosovu kandidovano se 5.198 ljudi, a glasa se na 883 glasačka centra sa ukupno 2.477 glasačkih mesta.

Od ukupnog broja kandidata za odbornike, 3.261 su muškaraca a 1.937 žene.

Izbore je pratilo više od 25.000 posmatrača iz političkih stranaka, inicijativa, koalicija i predstavnici nezavisnih kandidata, civilnog društva, medija, diplomatskih predstavništava akreditovanih na Kosovu, kao i posebna posmatračka ekipa Evropske unije.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare