Kosovska policija zatvara sve alternativne puteve na severu KiM

Izvor:

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja izjavio je da na severu Kosova i Metohije neće biti nelegalnih puteva prema centralnoj Srbiji i da će centralne vlasti zatvoriti sve prolaze sem administrativnih punktova.

„Ako bude 70 puteva, zatvorićemo još 70. Ne postoji ilegalan način. Spremni smo da povećamo broj, onaj ko bude išao na dijalizu imaće priliku da bira. Sever niko ne kriminalizuje, nema pritužbi građana da se policija na tom području diskriminatorski ponaša, niti smo rekli da je neko kriv za napade koji su se dogodili“, rekao je Svečlja na sednici skupštinske komisije za bezbednost.

Na sednici je poslanik Srpske liste Slavko Simić kritikovao operaciju policije na severu kojom su zatvoreni alternativni putevi, posebno zbog postavljanja barijera kopanjem rupa, tvrdeći da su to putevi koji spajaju sela, čime je otežano kretanje meštana.

Simić je, kako su preneli mediji u Prištini, rekao da je operacija policije izvedena bez koordinacije sa policijom i lokalnom samoupravom, ističući da su u Prištini izabrali pogrešan politički pristup prema Severu.

“Pozivam sve političke aktere da ne kriminalizuju Sever. Inače, Sever, u odnosu na svih ostalih sedam regiona, ima najniži nivo kriminala”, rekao je Simić.

Svečlja je naveo da je bilo inicijativa iz Prištine za otvaranje trećeg administrativnog punkta na putu kod sela Izvor, dodajući da su u Beogradu odbili takvu mogućnost.

Najavio je da će uskoro biti otkriveno ko je napadao policiju na severu KiM, tvrdeći da policija ima svu podršku, ne samo političku, već i logističku i stručnu, kao i mnoge saveznike za rešavanje tih slučajeva.

“Odgovorne ćemo svakako privesti pravdi, za šta nemamo dobro iskustvo. Bilo je na desetine napada koji su se ranije dešavali na tom području i niko nije reagovao. Enver Zimberi je ubijen, službenik Euleksa je ubijen, institucije su napadnute, granični punktovi su spaljeni, centri za registraciju građana, bilo je kršenja zakona koja nisu otkrivena. Ovakav imunitet od zakona više neće postojati. Ko god da se bavi kriminalnim radnjama, svako ko krši zakon, mi ćemo se potruditi da ga privedemo pravdi, bez diskriminacije, bez ikakve sumnje i bez ikakvog zaobilaženja”, rekao je Svečlja.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare