Kossev: Srpska lista PO PETI PUT obećala pa odustala od napuštanja kosovskih institucija

Izvor:
Beta

Iako je Srpska lista (SL) najavila da će napustiti sve prištinske institucije ukoliko do kraja novembra ne započnu razgovori Beograda i Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), to se ipak nije desilo jer su čelnici te stranke odlučili da zadrže sve pozicije u kosovskoj vlasti, piše portal Kossev.info.

Portal podseća da je predsednik SL Goran Rakić uoči prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu rekao da od formiranja Zajednice srpskih opština zavisi da li će Srbi na Severu napustiti prištinske institucije ili ne.

“Ukoliko u toku novembra ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, obaveštavam sve relevantne faktore, i Prištinu, i Beograd i Brisel, pre svega naše gradjane, da ćemo napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na Severu i podneti ostavke na mestu gradonačelnika lokalnih samouprava na Severu. Dakle, neće biti ljudi sa Severa u prištinskim institucijama”, kazao je tada Rakić.

Precizirao je da u novembru razgovori moraju da se započnu da bi oni ostali u institucijama, a da je rok za formiranje Zajednice srpskih opština sa jasnim ovlašćenjima i ingerencijama – kraj ove godine.

“Ovo je peti put od 2018. godine da Srpska lista preti i crta rokove o izlasku iz institucija ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune. Zahtevi se neispunjavaju, rokovi su probijani, a do napuštanja nije došlo”, piše Kossev.info.

S ozbirom na to da kosovske institucije na Severu Kosova i dalje rade, a da su ove nedelje i novi odbornici i gradonačelnici u deset većinski srpskih opština položili zakletvu, Kossev.info je pokušao da saznao da li će i kada doći do napuštanja institucija na Severu, medjutim, potpredsednici Srpske liste – Igor Simić i Dalibor Jevtić, nisu se javljali na pozive novinara tog portala.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar