Kristofer Hil stupio na dužnost ambasadora SAD u Srbiji

Izvor:
Beta, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil uručio je danas akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime je formalno stupio na dužnost.

Hil je danas doputovao u Beograd, gde će na položaju ambasadora SAD zameniti Entonija Godfrija.

Uoči polaska za Srbiju, novoimenovani ambasador je rekao da dolazi sa svežom “perspektivom prema Srbiji 2022. godine, u zemlju na koju SAD gledaju kao na važnog partnera i prijatelja”, i sa željom da bilateralni odnosi napreduju “kao nikad ranije”.

U poruci koju je američka ambasada objavila na Tviteru, Hil je naveo da se mnogo toga promenilo otkako je poslednji put bio u Beogradu i regionu i da je tokom godina naučio da poštuje istoriju, ali da njegov kofer neće biti “opterećen prošlošću”.

“Nesumnjivo su ovo teška vremena. Ali verujem da naše dve zemlje mogu sa njima da se nose zajedno u konstruktivnom duhu i tonu sa shvatanjem da imamo mnogo zajedničkih interesa”, napisao je Hil.

On je rekao da želi da bilateralne veze Srbije i SAD “rastu i napreduju kao nikad ranije”, i da posebno želi da odnos dve zemlje “izadje iz tih globalnih izazova bolji i jači”.

“Verujem u viziju dinamičnog odnosa Srbija-SAD, zasnovanog na dubokom temelju uzajamnog poštovanja”, naveo je Hil.

Novi ambasador SAD u Srbiji dobar je poznavalac prilika u regionu. Bio je zamenik Ričarda Holbruka, glavnog američkog pregovarača tokom mirovnih pregovora u Dejtonu kojima je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

Tokom dugogodišnje diplomatske karijere službovao je kao ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, bio je pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziji i Pacifik i šef američke delegacije na šestočlanim razgovorima o Severnoj Koreji.

Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući nagradu Robert Frejžer, za mirovne pregovore i nagradu državnog sekretara za istaknutu službu. Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare