Kurti traži da Srbija prihvati dokumenta „Republika Kosovo“ i uvede sankcije Rusiji

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da Srbija mora da prihvati dokumenta na kojima piše “Republika Kosovo” i istakao da želi da se Srbija ogradi od Kremlja i uvede sankcije Rusiji.

Kurti je u intervjuu za Dojče vele kazao da bi Evropska unija (EU) i NATO trebalo da vode računa da Srbija više ne sedi na tri, četiri stolice, ali i da cene doprinos Kosova, koje neće imati nikakve paralelne projekte osim EU i NATO.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi trebalo da bude principijelan, izbalansiran i simetričan, a naveo je i da Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta zbog stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta koje podrazumeva Berlinski proces.

„Zajedničko regionalno tržište je u srcu Berlinskog procesa. Ne zamena za EU, već priprema za nju. Da bi se ostvarilo Zajedničko regionalno tržište, Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta i na taj način omogući kretanje koje je vrednost Evropske unije. Krajnje je vreme da se na Beograd izvrši pritisak da prihvati kosovska dokumenta“, rekao je Kurti.

Na pitanje da li može malo da popusti svoj stav i tako da podsticaj saradnji, Kurti kaže da vreme ne može da se vrati nazad.

“Ne možemo da se vratimo u period pre 1999. godine, kada smo oslobođeni, ni pre 2008. godine, kada smo proglasili nezavisnost, ni pre 2010. godine, kada je Međunarodni sud pravde legitimisao Deklaraciju o nezavisnosti, niti pre 2012. godine, kada je okončan međunarodni nadzor Kosova. Nezavisni smo. Dokumenta pripadaju Republici i kao takva moraju biti prihvaćena”, istakao je on.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare