Ministar odbrane Srbije razgovarao s kolegama iz Mađarske i Italije o Kosovu

Izvor:
Beta, FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, obavio je telefonske razgovore s ministrima odbrane Mađarske i Italije, Krištofom Šalajem Bobrovničkim i Gvidom Krozetoom, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Srbije.

Oni su, kako je saopšteno, “razmenili mišljenja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji”, a Vučević je “izrazio žaljenje zbog povređivanja vojnika iz sastava Kfora”.

Vučević je sa mađarskim i italijanskim kolegom “podelio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da će Kfor, kao jedina legalna i legitimna oružana sila, biti u stanju da, u skladu sa Rezolucijom 1244, zaštiti Srbe i drugo nealbansko stanovništvo od represivnih postupaka administracije Aljbina Kurtija”.

Vučević je Šalaj Bobrovničkom i Krozetu “preneo opredeljenje Srbije za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i podvukao da nasilje nad Srbima, koje sprovode privremene institucije samouprave u Prištini, mora biti što pre zaustavljeno”.

On je ponovio stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića iznet na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte da je uslov za očuvanje mira na Kosovu “hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz opština na severu Kosova i Metohije, kao i specijalnih snaga takozvane kosovske policije”, piše u saopštenju.

Ministar Šalaj Bobrovnički rekao je da se Mađarska zalaže za hitno smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji i naglasio neophodnost rešavanja svih otvorenih pitanja diplomatskim sredstvima. Mađarska, kako je rekao, poziva na dijalog u cilju postizanja trajnog mira i stabilnosti.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto poručio je da će njegova zemlja “nastaviti da ima učinka u pospešivanju smanjenja napetosti u regionu koji je, prema njegovim rečima, od strateškog značaja za čitavu Evropu”.

Međunarodna zajednica, istakao je Krozeto, “traži da se strane angažuju u cilju brzog povratka normalnom životu i kako bi diplomatija i dijalog ponovo imali dominantu ulogu”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare