Organizatori protesta predali zahtev za raspisivanje izbora

Izvor:
N1, Foto: Printscreen N1

Predstavnici organizatora protesta “Srbija protiv nasilja” predali su u Predsedništvu Srbije zahtev za raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora.

U pomenutom dokumentu stoji: „Srbija se nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi. Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtevi građana koji protestuju mesecima su ignorisani. Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rešavati probleme umesto što ih ignorišu“.

„Zahtevamo raspisivanje ovih izbora zato što se nalazimo u dubokoj društveno-ekonomskoj krizi, i zato štoi nema snage niti volje da se iz te krize izađe od strane ove vlasti. Imali smo erupciju nasilja, a vrhunac početkom maja ove godine, nakon čega su građani izašli na proteste. Oni su izašli da bi iskazali nezadovoljstvo zbog opšteg nasilja u društvu. To nasilje je institucionalno, pravno, verbalno, i ono ne jenjava“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ocenjuje da je nasilje u Srbiji svakodnevno, kao i da su poslednji primeri toga napad na aktivistu predraga Voštinića u Valjevu i ubacivanje flajera protiv Zdravka Ponoša, predsednika artije Srbija Centar.

„Očekujemo odgovor vrlo brzo. Ne odugovlačenje. Zahtevamo izbore koji će biti razdvojeni i od onih koji dolaze redovno, a to su pokrajinski i lokalni. Zahtevamo ih do kraja ove godine… Ako ne dobijemo slobodne izbore, oni će dobiti kampanju na ulicama do kraja godine“, istakao je Lutovac.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde  Marinika Tepić je naglasila da je u Srbiji pravno nasilje najizrazitije, jer se ustav i zakoni ove zemlje krše svakodnevno.

„Sastavni deo ovog našeg zahteva je i insistiranje na primeni preporuka OEBS-a, ODIHR-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije u pogledu predizbornih uslova, da bi demokratski izbori mogli biti mogući“, kazala je Tepić i pomenula najuočljivije primere tih preporuka – provera jedinstvenog biračkog smisla, smanjenje pritiska na birače u javnom sektoru i pravilan rad REM-a.

Pročitajte još  Poslanik SNS Vujadinović tvrdi da opozicija planira ubistvo Vučića

Poslanica „Zeleno-levog fronta“ Jelena Jerinić je objasnila da je formalan zahtev za izborima upućen prošle nedelje i u parlamentu.

„Prošle nedelje zahtev je formalno upućen i u Narodnoj skupštini, tako što smo se obratili kao narodni poslanici, tamo gde je nama mesto. Međutim, to je ponovo rezlativizovano“, rekla je Jerinić.

Ocenila je da je od trenutka podnošenja zahteva u parlamentu, predsednik Srbije  krenuo u intenzivnu političku kampanju.

Zbog toga, je, kako kaže, odlučeno da se uputi još jedan formalan zahtev za izbore.

Narodni poslanik Radomir Lazović je ocenio da je napad na aktivistu u Valjevu pokušaj ubistva.

„Mnogo puta smo se nalazili pod sličnim napadima, ali ovo je nešto posebno. Čoveku je život ugrožen… Velika tragedija je da se čovek kao što je Predrag Voštinić nađe pod napadom. Tražimo odgovornost za počinioce. Što nas tiče, to je isto kao da smo svi mi napadnuti, kao da su napadnuti građani Srbije“, rekao je on.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare