Palmer: APSOLUTNO MOGUĆE da Vučić i Kurti POTPIŠU DOGOVOR ove godine, iako Kosovo nije spremno da pregovara o granicama i teritorijama

BEOGRAD (Beta) – Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) izjavio je da Kosovo nije spremno da pregovara o granicama i teritorijama uz ocenu da postoje produktivnije oblasti za pregovore, kao što je pitanje nestalih osoba.

Kada su u pitanju granice i teritorije, ne vidim to kao pitanje oko kojeg je Kosovo spremno da se angažuje, i verujem da postoje mnogo produktivnije oblasti za razgovor u ovom momentu kojima se treba pozabaviti. To su, na primer, nestale osobe, oblast oko koje obe strane mogu da dodju do dogovora”, rekao je Palmer u intervjuu za Blic emitovanom večeras na sajtu tog lista.

Beta je prenela danas izjavu Palmera da u dijalogu Beograda i Prištine svakako ima da se uradi još posla kako bi se dve strane dogovorile, ali “mi bismo hteli da vidimo da se obe strane ponovo ozbiljno angažuju u procesu koji će voditi ka dogovoru i normalizaciji odnosa, i otvore put ka Evropi”.

“SAD nisu strana u pregovorima, ali smo akteri i partneri uključeni u proces. Blisko saradjujemo sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, a obojica tesno saradjujemo sa Beogradom i Prištinom, da im pomognemo da identifikuju oblasti na kojima treba da rade i pokušaju da dodju do dogovora”, rekao je Palmer za današnji Blic.

On je naveo da je “apsolutno moguće” da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, 2021. godine stave potpis na dogovor.

“Ali to je stvarno na njima, a ono što bismo mi voleli jeste da ih ohrabrimo da se uključe. I predsednik Vučić i premijer Kurti imaju jaku političku podršku, u poziciji su da se ozbiljno angažuju u ceo proces, identifikuju delove gde može doći do dogovora i pomognu da čitav proces krene unapred”, rekao je Palmer.

Kako je naveo, “što se tiče SAD, mi vidimo međusobno priznanje kao ishod koji konačo ostavlja ovu temu u prošlost, i stavlja Srbiju i Kosovo u poziciju da krenu napred”.

Na pitanje o Zajednici srpski opština (ZSO) i Briselskom sporazumu, on je rekao kako misli da je ono što se sada dešava “dodavanje detalja na dogovor”.

“Dogovor koji je postignut u Briselu je uopšten, pitanje je šta su specifičnosti, nadležnosti, mehanizmi ZSO. To treba da se diskutuje i reši kroz dijalog”, rekao je Palmer.
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare