Palmer: Srbija treba još mnogo da uradi u oblasti vladavine prava i slobode medija

Palmer: Srbija treba još mnogo da uradi u oblasti vladavine prava i slobode medija

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evroaziju Metju Palmer izjavio je da bi normalizacija odnosa sa Kosovom otvorila prostor Srbiji da napreduje na evropskom putu, ali da Beograd treba mnogo toga da uradi i u oblasti vladavine prava i slobode medija.

Palmer je za Glas Amerike rekao da Srbija ima punu podršku SAD na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali je ukazao da je potrebno još dosta raditi na demokratizaciji srpskog društva.

Na pitanje da li je srpski predsednik Aleksandar Vučić iskren kada kaže da želi Srbiju u EU, Palmer je kazao da misli da je on “apsolutno ozbiljan u toj nameri”.

“Mislim da bi Vučić voleo da vidi kako Srbija napreduje na evropskom putu i postaje punopravna članica Unije. To je njegova vizija srpske budućnosti, to je vizija i srpske javnosti, u većoj meri, i tako SAD vide budućnost Srbije. Tesno sarađujemo sa Srbijom kao partnerom i prijateljem da pomognemo u sprovođenju neophodnih promena”, naveo je američki diplomata.

On je rekao da je dijalog sa Kosovom deo evropskog puta Srbije, ali da ostaje “još mnogo posla na demokratizaciji i slobodi medija”.

“Verujem da predsednik Vučić to dobro razume. Bićemo tu, kao partneri, da pomognemo i ohrabrimo promene i reforme koje su neophodne da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u evrpskom klubu. Sarađivaćemo i sa opozicijom i građanskim društvom”, kazao je Palmer.

Naveo je da “svakako ostaje još mnogo toga što treba uraditi, u vladavini prava i slobodi medija”, i dodao da ti izazovi moraju da budu otklonjeni “iskreno i direktno”.

“Mi smo spremni da sarađujemo sa vladom Srbije, i da dobro sarađujemo sa opozicijom i civilnim društvom u ostvarivanju tih reformi jer je to ključni deo naše zajedničke vizije evropske Srbije”, dodao je Palmer.

On je rekao da je “veoma važno” da se Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti vrate za pregovarački sto, da reše otvorena pitanja i “krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju”.

“Na Zapadnom Balkanu uvek ima mnogo užarene retorike, i to je već dugo pozadina za dijalog. Dobro se razume koja pitanja treba da budu rešena kroz proces dijaloga. Taj proces dobro i kompetentno vodi (predstavnik EU) Miroslav Lajčak , uz podršku SAD”, kazao je Palmer.

Naveo je da će SAD i dalje raditi “u tesnom partnerstvu” sa Lajčakom i da su “redovno u kontaktu” sa političkim liderima u Beogradu i Prištini.

“Pozivamo dve strane da razgovaraju, radimo na podršci primeni dogovora koji su postignuti kroz dijalog, i dosledno i na svim nivoima naglašavamo vrednost normalizacije odnosa i za Srbiju i Kosovo. To je put ka evropskoj budućnosti kojoj obe zemlje teže”, dodao je.

Palmer je rekao i da je “veoma važno” da SAD pokažu posvećenost Zapadnom Balkanu, jer će u suprotnom druge sile iskoristiti upražnjen prostor.

“Ako mi nismo tamo, i Evropljani nisu, neko će popuniti taj prostor. Mi jesmo tamo, i posvećeni smo regionu, imamo bliske partnere i saveznike širom Zapadnog Balkana. SAD su posvećene Zapadnom Balkanu, ne samo na rečima, nego i materijalno, u smislu programskih investicija, političkog angažmana, i velike pažnje koju region traži i zaslužuje”, kazao je zvaničnik Stejt departmenta.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare