Pet opozicionih stranaka i organizacija poslale zajedničko pismo međunarodnim faktorima

Izvor:
Beta, Foto: Ilustracija

Pet opozicionih parlamentarnih stranaka i organizacija uputile su danas zajedničko pismo svim relevantnim međunarodnim faktorima za praćenje izbora u Srbiji sa zahtevom da se izjasne o izbornim uslovima.

Upitali su da li će izbore smatrati neslobodnim i nedemokratskim ukoliko se sprovedu bez ispunjenih preporuka iz izveštaja ODHIR-a, odnosno OEBS-a, a koje se Vlada Srbije obavezala da će ispuniti, navedeno je u saopštenju Stranke slobode i pravde (SSP).

Ovaj zahtev su inicirali SSP, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Sindikat Sloga i Zeleno-levi front.

“Izborni uslovi, zarobljavanje medjia od strane režima i pritisak na birače od tada su se pogoršali. Potpuno koordinisana i okupljena demokratska i proevropska opozicija u Srbiji zahteva vanredne parlamentarne i beogradske izbore u našoj zemlji, jer ne postoji drugi način da ona izađe iz aktuelnih velikih ekonomskih, političkih i bezbednosnih kriza”, naveli su u pismu.

Ocenili su da režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića nije voljan da sprovede izveštaje i preporuke i planira da ima još jedne izbore koji nisu pravi, već namešteni i izbore sa pritiscima na birače, pod punom kontrolom medija njegovog režima i nekontrolisanim punjenjem glasačkih kutija uz uvoz birača iz Bosne i Hercegovine.

“Jasno je da je vaše mišljenje o ovim nameštenim izborima važno i potrebno pre izbora, jer Aleksandar Vučić nije sproveo nijednu preporuku koju ste dali, niti će ispuniti bilo koji pravni ili drugi lek kako bi Srbiji omogućio da konačno ima slobodne i demokratske izbore”, istakli su u pismu.

Ovo zajednično pismo poslato je Generalnom direktoratu evropske službe za spoljne poslove, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, zameniku pomoćnika sekretara u Stejt departmentu SAD Gabrijelu Eskobaru, ambasadorima EU i SAD u Srbiji, kao i šefovima misije OEBS-a i Saveta Evrope u Srbiji.

IZDVOJENO ZA VAS
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare