Petković: Priština planirala etničko čišćenje do Vidovdana, BIA otkrila dokaze, Vučić se obraća u roku od 24 sata (VIDEO)

Izvor:
Sputnjik, Foto: Printscreen YouTube/Tanjug

Priština je planirala da sprovede etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji do Vidovdana, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u obraćanju javnosti povodom najnovijih događaja na severu KiM.

Na delu je opšti informacioni rat sa namerom da se razori Srbija i naudi srpskom narodu na KiM i u potpunosti zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga, rekao je Petković.

U roku od 24 sata obratiće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodao je Petković i kazao da su u toku intenzivni sastanci predsednika sa vojnim vrhom.

Sinoć u 19.40 u naselju Kolonija u Zvečanu veći broj pripadnika Rosu, naoružanih do zuba, upali su u ovo mesto i sat vremena posle toga Priština je saopštila kako je pronađen automobil sa beogradskim registarskim oznakama u kom su navodno pronašli izvesnu količinu oružja i eksploziva.

Odmah su napali Beograd da stoji iza planova da se dogode teroristički napadi na građane i institucije tzv. Kosova i to je saopštio Dželal Svečlja, ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.

Dok se čeka da dođe tim Kfora, Svečlja već izlazi sa informacijom da su pronađene „zolje“, „ose“, eksploziv…

Naše službe bezbednosti, pre svega BIA, pronašle su informacije i obavestile gotovo najmoćniju zemlju i obaveštajnu službu, mnogo sati pre akcije.

„Preduzimajući aktivnosti, BIA je prikupila informacije da privremene prištinske institucije i njihove službe, na planu dalje destabilizacije, pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje novih međuetničkih sukoba i proterivanje Srba. Pripadnici kosovske policije, ilegalno oružje i municiju koje su zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti, transportuju iz svih podstanica kosovske policije u regionalne direkcije, a potom prevoze u bazu specijalnih jedinica Belvedere u južnom delu Mitrovice. Njihova namera je da to oružje zloupotrebe za nova hapšenja Srba ili da ih uskladište na neku od lokacija na severu KiM, a potom navodno pronađu i optuže Srbe za pripremu oružane pobune“, citirao je Petković dokument BIA.

On je dodao da je upozoreno kako to može da se dogodi pred Vidovdan, ali se već dogodilo juče.

Plan Aljbina Kurtija i Prištine bio je da oružje podmetnu Srbima da bi to bio povod za nova hapšenja i krize na severu KiM, dodao je Petković.

Registarske tablice koje su nađene na vozilu u Zvečanu istekle su 2020. godine, i na njima je duplo V, koje više nije u upotrebi, naveo je Petković.

„Reč je o vozilu koje je ukradeno i za kojim se i dalje traga, a krađa je prijavljena mesec dana pre isteka registracije“, objasnio je Petković i dodao da je svakome jasno o kakvim prevarantima i lažovima je reč.

On je kazao da je namera Svečlje i Kurtija bila da se izazove provokacija koja bi dovela do rata na Zapadnom Balkanu.

Umesto da se kosovska policija povuče sa severa KiM, namera im je bila da uz pomoć ove provokacije, pojačaju prisustvo, kaže Petković i pita kakav je to izlazak u susret zahtevima EU koji traže deeskalaciju i smanjenje broja specijalaca.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare