Pokrenuta procedura za promenu Ustava, sednica 7.juna

Pokrenuta procedura za promenu Ustava, sednica 7.juna

BEOGRAD – Skupština Srbije, jučerašnjom odlukom Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo koji je procenio da je predlog Vlade Srbije za promenu Ustava u skladu sa Ustavom i zakonom, pokrenuta je procedura za promenu Ustava, a predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je da će zakazati posebnu sednicu posvećenu predlogu za promenu Ustava najverovatnije za 7.jun.

Dačić je kazao da će se Narodna skupština izjasniti o tom predlogu i ako ga skupština prihvati onda Odbor za ustavna pitanja ima zadatak da predloži konkretan oblik promene Ustava, odnosno amandmane.

On je objasnio da nakon toga, Skupština Srbije, ponovo to usvaja i o roku od 60 dana mora da bude održan referendum.

Kako je rekao, Ustavom je propisano da većina građana izašlih na referendum podrži predložene ustavne promene.

“To je plan za nekoliko narednih meseci i u tom smislu, Narodna skupština je juče praktično započela aktivnosti na promeni Ustava”, rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

On je istakao da će se paralelno sa tim voditi i javna rasprava o predlozima amandmana koji će tek biti definisani, na osnovu nacrta i predloga koji je već bio predmet razmatranja Venecijanske komisije koja je dala pozitivno mišljenje.

Dačić je pojasnio da Predlog za promenu Ustava koji je predložila Vlada Srbije sada u ovoj formi ne sadrži konkretan predlog amandmana već je to samo ideja da se Ustav menja u oblasti nezavisnosti pravosuđa, pre svega u načinu izbora sudija i tužilaca.

Kako kaže, o tome se sada glasa, i to se prvo mora usvojiti, a nakon toga Odbor za ustavna pitanja praktično piše amandmane.

“Javna rasprava je inače obavljena još pre dve-tri godine, ali upravo iz želje da se saslušaju svi predlozi, pa i onih koji su možda protiv toga su započeta javna slušanja i biće nastavljena svake nedelje, I trajaće sve dok se ne definiše sam tekst amandmana”, rekao je Dačić.

On je naveo da za definisanje amandmana ne postoje ustavni rokovi. “Postoji samo načelni rok da izmena Ustava mora da počne i da završi isti saziv skupštine”, rekao je Dačić.

Kako je naveo, to znači da u slučaju da bude vanrednih parlamentarnih izbora to mora da se desi pre toga.

RTV

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare