Policija Kosova: Na Merdaru zaustavljeno unošenje materijala za referendum o promeni ustava Srbije

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Policija Kosova je saopštila da su “sinoć oko 22.00 sata na prelazu Merdare kontrolisana tri vozila srpskih registarskih oznaka u kojima je pronadjen štampani materijal za koji se sumnja da je za referendum koji o ustavnim promenama organizuje Srbija”.

“Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak na Kosovo ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole. U saradnji i koordinaciji sa pravosudjem, dva prevozna sredstva (kamiona) su upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom”, navodi se u današnjem saopštenju

U saopštenju se dodaje da će se slučaj dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio je od predsednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce da za danas u 14.00 sati zakaže vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati “o nameri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Kosova”.

Predstavnici i vlasti i opozicije na Kosovu su se prethodnih dana javno izjasnili da su protiv održavanja referenduma o promeni Ustava Srbije na teritoriji Kosova. Oni su naveli da “otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i medjunarodne prakse”.

Direktor vladine Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije danas da su koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković i dvojica vozača kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni iz pritvora kosovske policije i da se vraćaju u Beograd.

Petković je za RTS rekao da su dva kamiona sa materijalom za održavanje referenduma zadržana sinoć na administrativnom prelazu Merdare, navodeći da “umesto da ih dočekaju predstavnici OEBS-a, koji je trebalo da preuzmu materijal i distribuiraju ga na 140 biračkih mesta, sačekalo ih je deset vozila kosovske policije”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare