Portparol Vlade Kosova: Međusobno priznanje moguće u ovom mandatu Vlade

Izvor:
Beta

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu izjavio je danas kako se konačni sporazum sa Srbijom može postići u ovom mandatu Vlade Kosova.

Krieziu je za Klan Kosova rekao da bi taj sporazum trebalo da se završi “međusobnim priznanjem” i da treba da bude u korist građana.

“Spremni smo da učestvujemo na sastancima, pozivima posrednika u okviru ovog procesa. To nije nešto što zavisi od Republike Kosovo. Međutim, premijer (Kosova Aljbin) Kurti je izjavio da tokom njegovog mandata može doći do pravno obavezujućeg sporazuma, koji se poklapa sa mandatom ovog predsednika Sjedinjenih Američkih Država i mandatom ove administracije Evropske unije”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, prethodne vlade su pokazale neozbiljnost u procesu dijaloga sa Srbijom.

“Ozbiljno smo shvatili dijalog i rekli smo da je potrebna priprema. Nikada nije bio dovoljno ozbiljan pristup prethodnih vlada, gde su izjavljivale da im je (dijalog) prioritet, ali su u nedostatku priprema pokazale neku vrstu neozbiljnosti prema temi koja je veoma važna. I ova vlada je, polazeći od ovih premisa, izgradila jasan stav i pristup po pitanju dijaloga i to će se prenositi i u narednim godinama”, kazao je Krieziu.

Kada je reč o Zajednici opština sa srpskom većinom portparol Vlade je rekao da u društvu, koje je multietničko, ne može postojati jednoetnička zajednica, dok je istakao da intenzitet pregovaračkog procesa sa Srbijom ne odredjuje samo Kosovo.

“Teme o kojima će se razgovarati tokom ovog procesa moraju biti dogovorene izmedju obe strane”, kazao je on.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare