Poruke predstavnika vlasti iz Beograda dodatno uznemirile Srbe na severu KiM

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen, Pixabay

Srbe sa severa Kosova dodatno je uznemirilo nekoliko netačnih i pretećih poruka koje su u poslednja tri dana čuli od predstavnika vlasti iz Beograda.

Kako piše portal Kossev, supruga M.Ž. koga je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo kao jednog od trojice Srba iz Severne Mitrovice koje je kosovska policija “jurila da uhapsi”, negirala je te navode.

Petković je u subotu rekao da je policija pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali, i navodeći puna imena naveo da su pokušali da uhapse dva brata G.V. i V.V, pa su onda jurili i M.Ž, koji je inače drug M.M. i to je tako trajalo “bukvalno celu noć”.

Jelena Ž. obratila se medijima u ime supruga, ali i dvojice ostalih mladića koje je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju pomenuo, uz napomenu da se oni nakon onog što je izneo Petković, ne osećaju bezbedno.

Ona tvrdi da je njen suprug sve vreme bio s porodicom i da se ništa nije desilo.

“Ne znam odakle gospodinu Petkoviću informacija da je mog supruga neko jurio. Moj suprug je sinoć bio sa svojom porodicom u kući, niko nam nije dolazio na vrata, niti kucao, niti ga je iko jurio”, kazala je ona.

Jelena Ž. pozvala je Petkovića da im pruži odgovore odakle je dobio informaciju, prenosi portal Kossev.

Istovremeno je posvedočila da je videla i spomenutu braću G.V. i V.V., koji su joj takođe kazali da se ništa nije događalo u petak veče, a da se njih ticalo.

Naglasila je da se njen suprug bavi ugostiteljstvom i da nema nikakve veze ni sa kakvim kriminalnim grupama.

“Mi smo normalni građani, koji rade da bismo ovde živeli, preživeli i odškolovali našu decu. Ostavite nas na miru”, poručila je Jelena Ž. Petru Petkoviću.

Kosovski poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Nebojša Jović saopštio je u petak da zbog najnovijih pretnji koje je dobio “s mesta više nego ozbiljnog”, mora da odustane od svih političkih aktivnosti vezanih za rešavanje pitanja Kosova.

“Obaveštavam javnost da sam na način više nego ozbiljan, s mesta više nego ozbiljnog, dobio upozorenje da su mi, nastavim li bilo kakvu političku aktivnost, direktno ugroženi kako moja, tako i bezbednost mojih najbližih”, naveo je Jović na svojoj Fejsbuk stranici.

Nebojša Jović, koji živi u Severnoj Mitrovici, bio je u poratnim godinama jedan od najbližih saradnika ubijenog srpskog političara Olivera Ivanovića i jedan je od najzaslužnijih što sa severa Kosova Srbi nisu proterani 1999. godine.

Jović je bio jedan od vođa protesta Srba na severu Kosova 13. juna kada je uhapšen Milun Milenković Lune, na kome se skandiralo “Izdaja, izdaja” i upućivane pogrdne reči na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jović je izjavio da je Srpska lista izgubila kredibilitet i da više ne može da predstavlja srpski narod na Kosovu.

Građane je uznemirila i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u četvrtak 15. juna rekao da je situacija na Kosovu “užasno teška, a da su deca od 12 i 13 godina spremna da poginu jer su svi siti kosovskog premijera Aljbina Kurtija”.

“Za razliku od vas znam šta se dešava svaku noć na severu Kosova. Bukvalno sve vri. Deca od 12 i 13 godina su spremna da poginu, što moramo da sprečimo. Siti su Kurtija”, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Isticanje navodne spremnosti dece da poginu “jer su sita Kurtija”, oštro su osudile narodne poslanice Sanda Rašković Ivić (NS) i Tanja Manojlović (DS).

“Odavno tako nešto ludo, bezdušno i neodgovorno nisam čula. Govoriti da deca od 12 i 13 godina hoće da poginu svojstveno je samo za islamske države u kojima vlada džihad. To je bilo i 1945. godine u nacističkoj Nemačkoj, kada Hitler više nije imao koga da mobiliše za rat”, istakla je Rašković Ivić i naglasila da “s onima koji daju lude izjave zna se kako se dalje postupa”.

Zbog izjave da su deca na severu Kosova spremna da poginu, Tanja Manojlović je apelovala na nadležne socijalne i medicinske službe da razmotre urgentno pokretanje utvrđivanja poslovne sposobnosti i uračunljivosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Čovek koji vlada svim i svačim u Srbiji, reklo bi se da ne ume da vlada sobom. Ovakvom izjavom u opasnost dovodi sve nas: čitavu državu, naciju, pa i region”, istakla je Manojlović.

U poslednjih mesec dana kosovska policija je na severu Kosova uhapsila petoricu Srba zbog sumnje da su učestvovali u nemirima nastalim zbog zauzimanja opštinskih zgrada od strane gradonačelnika albanske nacionalnosti.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare