20/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine

Instagram/ buducnostsrbijeav

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se danas Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine, ocenivši da je to bila greška i gore od zločina.

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se danas Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine, ocenivši da je to bila greška i gore od zločina.

Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. To me sve vreme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa, rekao je Zeman novinarima posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je objasnio da je kada je počelo bombardovanje, Češka bila tek nekoliko nedelja članica NATO i zato nije mogla da nađe neku državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju.

Vučić je poručio da srpski narod nikad neće zaboraviti izvinjenje Zemana i „ta zahvalnost nikad neće prestati, ni njemu lično ni bratskom srpskom narodu“.

Kako je naglasio, srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski.

Vučić je ocenio da je Zeman hrabar čovek, koji se ne dodvorava nikome i da mu je, kada je video koliki je ugled predsednika Češke u Kini, azijskim, afričkim i južnoameričkim zemljama, pomalo zavideo na tome.

On je najavio da će Zeman do kraja godine posetiti Srbiju i da se tada očekuje otvaranje „Češke kuće“ u Beogradu, a da će država u međuvremenu rešiti komplikovane imovinske probleme, jer je zgradu oduzela vlast šezdesetih godina prošlog veka.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je ukazao da je robna razmena Srbije i Češke, koja je prošle godine bila 1,2 milijarde evra, u prva tri meseca ove povećana za 18 odsto, a može se bočekivati da dosstigne i 1,4 milijarde.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednici će danas razmeniti i visoka državna odlikovanja.

Poseta predsednika Srbije prva je zvanična poseta na nivou predsednika u Češkoj od izbijanja pandemije kovida-19.

U sredu će o ekonomskoj saradnji, pitanjima Zapadnog Balkana i borbi protiv pandemije kovid-19 Vučić razgovarati sa češkim premijerom Andrejom Babišom, saopštila je Babišova kancelarija.

Odvojeni susreti čekaju i ministre u pratnji predsednika Vučića sa češkom ministarkom finansija Alenom Šilerovom i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom.

Kako je ranije saopštio Vučićev kabinet, on će danas imati odvojene sastanke sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, zatim sa predsednikom donjeg doma parlamenta Radekom Vondračekom, kao i sa predsednikom Senata Češke Milošem Vistrčilom.

Vučić će se sutra sastati sa premijerom Češke Andrejem Babišom, a tokom dvodnevne posete Pragu predviđeni su sastanci i sa privrednicima.

Predsednik Srbije putuje u Prag iz Brisela gde je u ponedeljak razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: