Pušteni kosovski policajci, Orban pohvalio Vučića

Izvor:
Mediji, Foto: MUP Srbije, Instagram

Viši sud u Kraljevu saopštio je da je potvrdio optužnicu protiv trojice kosovskih specijalaca koji su 14. juna uhapšeni na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije i doneo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor.

U saopštenju se navodi da je nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S., R.Z. i Š.M. zbog po jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor.

Kako je ranije saopštio MUP, tri pripadnika tzv. kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. uhapšeni su u administrativnom pojasu prema KiM, daleko u dubini teritorije centralne Srbije.

Tada je na vanrednoj konferenciji za novinare rečeno da su uhapšeni bili „pod punom ratnom opremom“.

Nakon hapšenja usledili su brojni apeli iz međunarodne zajednice da se policajci oslobode. Premijer Albanije Edi Rama istakao je da će se odnosi između Albanije i Srbije vratiti na nulu ako Beograd ne oslobodi trojicu kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija.

Kako javljaja reportka N1 iz Prištine, trojica kosovskih policajaca su na putu ka Kosovu, očekuje se da oko 14 sati pređu Merdare.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Budimpešta veoma ceni ukidanje pritvora trojici kosovskih policajaca u Srbiji, navodeći da je ta odluka jasan dokaz strateške saradnje dve zemlje i njihove zajedničke posvećenosti miru i stabilnosti Balkana.

Orban, koji je tokom prošlonedeljne posete Srbiji zamolio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da oslobodi kosovske policajce, uhapšene 14. juna, naveo je na Tviteru da ga je srpski lider informisao da će oni uskoro biti pušteni.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo me je obavestio da će, u skladu sa zahtevom na našem prošlonedeljnom sastanku, vlasti Srbije uskoro pustiti iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Veoma cenimo korak predsednika Vučića koji je načinio u periodu ozbiljnih izazova. Ta odluka je jasan dokaz strateške saradnje naših zemalja“, naveo je Orban.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare